neděle 6. září 2020

Zlato hledané, zlato zbytečné

 

Zlato hledané, zlato zbytečné

Poté, co čínské společnosti před několika měsíci opustily Bozoum, jsme byli nuceni sledovat, v jakém stavu zanechaly řeku a oblasti, ve kterých probíhala těžba. Také Amnesty International se k tomuto tématu vrátila s prohlášením, které má název: „I přesto, že čínské těžební společnosti opustily oblast, nadále je třeba trvat na vyšetřování, volat po odpovědnosti a žádat nápravu.“ Zde je dokument ve francouzštině a angličtině:

https://www.amnesty.org/en/documents/afr19/2708/2020/en/

https://www.amnesty.org/en/documents/afr19/2708/2020/en/

Minulou sobotu jsem měl konečně čas odjet se podívat na místo těžby. Viděl jsem měsíční krajinu: množství vody v řece, na březích krátery, v nich hnijící vodu. Přes veškeré sliby předsedy vlády, ministrů pro resorty dolů, životního prostředí, vod a lesního hospodářství, nebyly zahájeny žádné práce, které by směřovaly k obnově původního stavu krajiny. A to i přesto, že v Bozoum sídlí odpovědní z institucí, které by měly provádět kontrolní činnost (Prefectural Mines Service, Prefectural Environmental Service, Mines Brigade) a navzdory ujištěním prefekta, podprefekta a různých dalších autorit.

Některé oblasti jsou zvlášť nebezpečné. Např. obyvatelé vesničky Boyele mi řekli, že když někdo musí projít těmito oblastmi, vždy je někým doprovázen, protože lidé se oprávněně strachují, že mohou spadnout do některé z hlubokých děr nebo se pod lidmi může utrhnout břeh. Bohužel se takto už utopilo mnoho lidí. Příliš mnoho. Sleduji tolik zoufalství těchto lidí, že jsem znovu ujištěn o tom, že musíme dál vytrvale pracovat a především ještě více klást důraz na vzdělávání.

Také tyto skutečnosti nás vedly k tomu, že jsme už v úterý 1. září a ve středu 2. září znovu otevřeli naše školy. Byly uzavřeny na konci března kvůli epidemii koronaviru. Chceme proto co nejdřív zahájit nový školní rok a pokusit se dohnat ztracený čas. Práce bude náročná, ale čím déle bychom čekali, tím více by hrozilo dětem, že ztratí téměř dva ročníky. Vláda dosud nezveřejnila datum zahájení nového školního roku, může se stát, že školy zůstanou uzavřené až do ledna 2021. A to je zcela nepřijatelné!

Zlato hledané, zlato zbytečné!










 

Žádné komentáře:

Okomentovat