pátek 18. září 2020

Začínáme

 

 

Začínáme
Pro malou vesnici Bokongo, která leží 15 km od Bozoum, se sobota 12. září stala velkým dnem. Slavnostně jsme tam otevřeli novou kapli a to se stalo pro všechny přítomné důvodem k velké oslavě! Když jsme se připravovali na mši, zahlédl jsem mezi lidmi nové tváře. Byli to lidé, kteří sem přišli slavit i ze sousedních vesnic. Obřadu se s námi účastnilo také několik pastorů z protestantských a dalších církví. Poté, kdy otec Matteo kapli požehnal, jsme všichni společně vstoupili v průvodu dovnitř. Je krásné vidět tento prostor zaplněný lidmi, kteří se modlí, zpívají, tančí, radují se z Boží milosti a jsou velmi šťastní. Přijeli jsme sem z Bozoum s některými z katechetů, se sboristy, ale také se zedníky a tesaři. Při dnešní bohoslužbě máme dva průvody s dary, první je pro místní komunitu Bokongo a druhá pro chudé a potřebné v Bozoum a v okolních vesnicích. S velkým překvapením jsem také viděl, že přišli i zástupci kočovného kmene Fulanů. Jsou to muslimové, také oni ale chtěli svou přítomností vyjádřit vděčnost. Po mši začala slavnost s krásnou atmosférou: zatímco někteří lidé tančí, jiní si povídají, a některé matky přichystaly oběd pro hosty, katechety a zedníky.

Následující den slavíme nedělní mši ve farnosti Bozoum a zahajujeme pastorační rok. Řada aktivit byla v důsledku šíření koronaviru pozastavena, ale nyní je čas (s opatrností) výuku katecheze i činnost různých společenství, opět obnovit. Také v neděli v Bozoum proběhla ve farnosti sbírka a obětní průvod s dary, které byly určené pro chudé a sirotky. V Bozoumu jsou lidé tak velkorysí!

V pondělí odjíždím s několika spolubratry do Bangui: v těchto dnech je tu na návštěvě náš provinční představený, otec Saverio. Jsme na začátku nového tříletého období a tak nastává čas, aby se někteří z nás přemístili a převzali nové odpovědnosti. Proto se v těchto dnech scházíme a diskutujeme o tom, co můžeme dělat ještě lépe, abychom reagovali na potřeby lidí a církve ve Středoafrické republice a především abychom porozuměli, co je Boží vůle.


P.Matteo










Bozoum




 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat