sobota 12. září 2020

Stavění a přestavování

 

 

La nuova cappella di Bokongo
La nouvelle chapelle de Bokongo



Stavění a přestavování

V sobotu 12. září žehnáme novou kapli ve vesnici Bokongo, při jejím budování tu bylo odvedeno v posledních měsících množství práce. Ve stejné vesnici jsme díky velkorysosti mnoha dobrých lidí mohli před několika lety vybudovat i studnu a také postavit krásnou školu. A opět - díky štědrosti dalšího člověka, kněze, jsme mohli postavit právě tuto krásnou kapli. Jedná se o zastřešený obdélníkový půdorys se zvonicí a železným křížem na fasádě o rozměrech 12 x 7 metrů. Objekt je prosvětlený a vzdušný, je postavený z cihel, které jsou vyráběné novou moderní technikou, zde ve Středoafrické republice zatím neobvyklou. Uvnitř jsou pro lidi lavičky na sezení a v místě, určeném pro eucharistické slavení, je dřevěný oltář. Na zdi za oltářem je kříž a vedle něj je terakotový reliéf, představující Svatou rodinu, které je tato kaple zasvěcena.
Tato vesnice, která leží 15 km od Bozoum, bude tedy mít nyní krásné místo k modlitbám a slavení. Kromě místních rodin tu žije nyní i asi 200 kočovnických rodin pastevců z kmene Fulanů. Tyto kočovné kmeny, jejichž jediným bohatstvím je chov krav, se tu objevily letos v únoru a my jsme se jim už tehdy snažili pomoci. Vesnice je přijala a jejich přítomnost nepřinesla žádné velké problémy. Později se tito pastevci pokusili odejít více na jih, ale nyní se sem zase vrátili.

Fulani jsou starodávná populace s velmi starými tradicemi, pochází z Čadu a ze zemí, jako je Nigérie a Kamerun. Ve Středoafrické republice jsou od začátku 20. století. Systém hranic mezi státy a s nimi související předpisy, jsou pro ně zcela abstraktní pojmy.

V období válčení a chaosu posledních let ztratili téměř veškerá svá stáda. Teď jsou nuceni stále se stěhovat a hledat místa, kde by se mohli usadit. Často se však stávají oběťmi násilí a útoků, a to jak ze strany úřadů, tak i ze strany různých povstaleckých hnutí, jako jsou třeba ti, kteří si říkají 3R. Ospravedlňují svou existenci falešně tím, že pastevce chrání, ale ve skutečnosti je zneužívají a okrádají.

Před několika dny mi prefekt poslal seznam lidí z tohoto kmene s žádostí, abychom jim pomohli. Rádi pomůžeme. Je však smutné vidět, že zatímco úřady žádají Charitu o pomoc těmto lidem, tytéž úřady je zneužívají. Přinutili všechny rodiny Fulani, aby si zajistily doklady o totožnosti (které ovšem nemají téměř žádnou právní hodnotu), a nechali je za to zaplatit. Částka, kterou museli prefektovi zaplatit, (jedná se o 5 000 franků, což je 7,5 eur) je pro lidi, kteří potřebují pomoc a kterým prakticky nic nezbylo, obrovská. Je bolest vidět, že ti, kdo by měli tuto ohroženou populaci chránit, využívají příležitosti zbohatnout.









 





A scuola
à l'école

Peuls à Bokongo





 

Žádné komentáře:

Okomentovat