čtvrtek 5. března 2020

Rodiny



 Rodiny

Tento týden věnujeme pozornost několika tématům, středem naší pozornosti je manželství a rodina. Otec Marcello, který byl farářem zde v Bozoum do roku 2002, spolupracoval v pondělí a v úterý se všemi katechety z Bozoum a okolních asi padesáti vesnic. Od středy do soboty se všech 17 manželských párů účastní semináře, který je zaměřen na důležité dimenze života a víry.

V neděli odpoledne přijíždí na krátkou návštěvu náš biskup Mirek Gucwa. Je to příležitost sdílet s ním společnou radost z pastorační práce a pro něj je to šance navštívit naši farnost. V pondělí ráno ho doprovázím, když jde pozdravit studenty naší Střední školy sv. Augustina.

Pro studenty, resp. pro studentky, tu máme zajímavou iniciativu, která vznikla v Cuneu (mém rodném městě): při příležitosti Mezinárodního dne žen nabízí zahradní školka (Roagna Garden) podporu pro dívky na naší střední škole formou stipendií. Od doby, kdy jsme začali motivovat dívky k dobrým studijním výsledkům formou šance získat stipendium, jsme zaznamenali nárůst jejich studijního úsilí: během posledního školního roku (2018/19) měly právě dívky (ve třech třídách) ty nejlepší výsledky. Děkuji Roagna, děkuji Baramò, děkuji Salinzucca, děkuji Paolo Silvestro a přátelům!

S návratem kočovných pastevců z kmene Fulani do oblasti Bozoum jsme kromě mléka, které je milým překvapením, mile zaskočeni také jejich velkým počtem: v Bokongu (15 km od Bozoum ve směru do Bangui) se utábořila skupina, do níž patří víc než 200 dospělých. Mnozí z nich během válečných letech ztratili všechno (zejména skot) a přežívají jen velmi obtížně. Vydal jsem se navštívit je, abychom mohli zmapovat, jaké jsou jejich nejnaléhavější potřeby. Působí důstojně, hrdě, nosí rádi velmi pestré oblečení. Ve vesnici, ze které museli v roce 2013 uprchnout, byli dobře přijati.

Ukázalo se, že první věc, kterou určitě potřebují, je cítit se přijatí, vítaní a v bezpečí. A pak jsou tu zdravotní problémy. Ihned hledám řešení, abych jim nakoupil základní léky (celkem malá krabička s dezinfekčními prostředky, masti, antibiotiky, antimalariky atd., stojí více než 300 eur!). Zorganizovali jsme, že je začne počínaje pondělkem každé ráno navštěvovat zdravotník, který za nimi přijede na motorce, aby se o ně staral, zejména o jejich nemocné. Velkou iniciativu bere na sebe v téhle věci Charita a já doufám, že ji rozšíří i do jiných potřebných míst, pokud to bude možné.

V těchto dnech zahajujeme obnovu budovy, kterou jsme nazvali "Dům míru". Je to místo setkávání pro všechny ty, kteří touží po míru. Vybudovali jsme ho během války, aby vznikl prostor pro dialog a diskusi. Díky podpoře dobrovolníků ho budeme moct i nadále nabízet jako místo hledání a nacházení pokojných řešení, pokud budou vznikat problémy a napětí.

V pondělí 2. března, přesně čtyři měsíce od posledního deště, nám v Bozoum konečně zase prší!

Peuls a Bokongo





Registro ambulatorio
Registe consultations


Lycée St.Augustin

Formazione dei catechisti
Formation des catéchistes

Formazione al Mttrimonio
Formation Mariage


Maison de la paix

Prima pioggia 2020
Première pluie 2020



Žádné komentáře:

Okomentovat