pátek 28. února 2020

Mléko a popel


 Mléko a popel

Po sedmi letech se konečně do Bozoum vrátilo mléko! Ve Středoafrické republice žije etnická skupina kočovného kmene Peuls (někdy jsou označovaní jako Fulani), kterou tvoří v podstatě kočovní pastýři. Původně jsou z Nigérie, cestují se svými stády ze severu na jih a hledají pro ně pastviny.

Mnoho rodin se v posledních letech usadilo kolem Bozoum. Ti, kteří mívali stáda, nám dříve dvakrát nebo třikrát do týdně přinášeli čerstvé mléko. A zatímco stáda patří mužům, výlučnou výsadou žen je starat se o produkty těch stád, což je také mléko (včetně másla nebo jogurtu). V době války bohužel téměř všichni Peuls opustili náš region. Minulý pátek mě čekalo příjemné překvapení, když jsem na misii zahlédl ženy, které přišly prodávat mléko! Je to malé, ale krásné znamení, že se situace pomalu zlepšuje.

V neděli probíhá slavnost skládání skautských slibů, veřejně je skládalo devět mladých lidí. Toto hnutí zde ve Středoafrické republice funguje krásně a je velmi aktivní. V pondělí odjíždím do Bouaru, v úterý pokračuji do Bocarangy. Jedu s otcem Matteem, spolu navštěvujeme naše tři katechety, kteří tam absolvují první ročník formace ve škole pro katechety. Studium a formaci mají v režii otcové kapucíni. Formace se účastní ještě dalších 15 rodin. Katecheta hraje v africké církvi významnou roli: vede modlitby ve vesnicích a v jejich blízkém okolí, vysvětluje katechismus, doprovází křesťanskou komunitu. Ve vesnicích, které kněz navštěvuje pouze dvakrát nebo třikrát ročně, je to katecheta, kdo je tam se svou rodinou stále přítomen. A zatímco se ve formačním centru ve městě Bocaranga muži školí v dopoledních hodinách v porozumění svátostem, dovednosti vysvětlovat Boží slovo, znát dějiny Církve, jejich manželky si doplňují vzdělávání, osvojují si poznatky v oblasti péče o děti a další dovednosti jako je šití a vaření.

A ve středu jsme vkročili do postní doby a začali jsme udílením popela. Je znamením, které nám připomíná, jak jsme křehcí, slabí a hříšní. Ale to znamení přijímáme také jako gesto přijetí, kterým bychom se měli "nechat zcela obejmout otevřenou náručí Krista na kříži", jak píše papež František. A toto otevření se nás vyzývá k důvěře, k víře v Jeho milosrdenství, které nás osvobozuje od všech hříchů.

Přeji dobré vykročení na postní cestu!


Peul - Mbororo



Scuola dei Catechisti - Bocaranga
Ecole des Catéchistes de Bocaranga





Bozoum-Bocaranga




Žádné komentáře:

Okomentovat