pátek 13. března 2020

Význam žen narůstá




Význam žen narůstá

Dne 8. března, tedy Mezinárodní den žen, byla neděle, proto jsme slavení na naší Střední škole sv. Augustina trochu odsunuli. Ve Středoafrické republice se slaví ve školách formou „kulturního týdne“: několik dní se věnuje kulturním aktivitám jako je sport, různé konference, divadla, hry, tance. Středu 11. března jsme proto věnovali hlavně dívkám naší střední školy.

Pokud jde o oblast vzdělávání, počet dívek v prvních ročnících základní školy bývá často vysoký, někdy i vyšší než je počet chlapců. Když ale povyrostou, jsou ze vzdělávání postupně vyřazované, protože se musí začít věnovat domácím pracím a starat se o své mladší bratry a sestry. Brzy se pak vdají, a to často ve velmi mladém věku. Proto jejich počet ve třídách ke konci základní školy klesá, až je jich tam jen malá skupinka, někdy méně než 10% celé třídy.

Je proto velice důležité podpořit dívky, aby pokračovaly ve studiu, aby si rozšířily jejich životní obzory. Život ve Středoafrické republice je pro ženy totiž hodně náročný. A tak se svátek žen pro naše dívky stává příležitostí k zamyšlení, k diskusím, ale také k zábavě s různými scénkami, tancováním a zpíváním.

V těchto dnech také my ve Středoafrické republice žijeme tématem koronaviru. Díky Bohu není (zatím) touto nemocí tato země zasažena. Obavy ale máme, protože pokud by k tomu došlo, byla by to katastrofa. Testy může provádět pouze laboratoř v hlavním městě. S velkým soucítěním sledujeme to, co se teď děje v Číně, v Itálii, v celé Evropě, v Asii, v Americe, Austrálii. A to vše neseme v modlitbě, soucítění a sounáležitosti.





Via Crucis



Tavola rotonda
Carrefour









Žádné komentáře:

Okomentovat