pátek 28. června 2024

Setkání biskupů a návrat do Bangassou

 

 

I vescovi in riunione
Les eveques en réunion

 Setkání biskupů a návrat do Bangassou


Biskupové Středoafrické republiky se scházejí dvakrát ročně, v lednu a v červnu. Lednové setkání se koná vždy v hlavním městě Bangui, zatímco červnová setkání se konají střídavě v různých diecézích. To umožňuje křesťanům ze všech diecézí potkat se se všemi biskupy a biskupům to umožňuje poznat realitu celé země. Letos jsme se setkali v diecézi Mbaiki, která se nachází 110 km od Bangui, v hustě zalesněné oblasti. Je to živá diecéze, kterou vede španělský biskup Jesus Molina Ruiz. Diecéze je bohatá na různé etnické skupiny, žije zde početná komunita pygmejů Aka.


Shromáždění trvají celý týden, během dopoledne a odpoledne probíhají společná pracovní jednání. Každý biskup představí situaci ve své diecézi a pak naváže modlitba. Četli jsme a přemýšleli společně o dokumentu "Dignitas infinita", který vydala Kongregace pro nauku víry. Je to velmi inspirativní dokument, který se zabývá nekonečnou důstojností člověka. V zemi, jako je Středoafrická republika, kde jsou tak velké kontrasty, kde jsou mnohé regiony stále vystaveny násilí ozbrojených skupin, kde ani vláda a úřady nevyjadřují respekt k lidským právům, kde s půdou a přírodním bohatstvím hospodaří bezohledné skupiny, je výzva k lidské důstojnosti zcela průlomové sdělení.


Setkání jsou nabitá energií, atmosféra je velmi vstřícná, bratrská a plná soustřeněného naslouchání a pozornosti.


Během shromáždění také připravujeme poselství biskupů, které bude zveřejněno na konci jednání.


Ve čtvrtek odpoledne se rozdělíme a vydáme se na setkání s některými zdejšími společenstvími. Odjíždím s předsedou biskupské konference, Nestorem Nongem, biskupem z Bossangoa. Jedeme do Boukoko, vesnice vzdálené 11 km od Mbaiki. Tamní misii založil v roce 1946 otec Charles Tisserant, misionář, který ve 30. letech 20. století působil také v Bozoum!


Čekalo nás velmi dojemné přivítání. Pro zdejší křesťany je setkání s biskupy velkou slavností! Modlili jsme se s nimi, naslouchali jejich příběhům, radostem i těžkostem a společně slavili eucharistii. Na závěr nás čekalo pohoštění, kterého se účastní i různí představitelé místní komunity.


V sobotu dopoledne slavíme společně mši svatou v komunitě sester Matky Terezy z Kalkaty. Účastní se pozvaní hosté jejich komunity, jimiž jsou sirotci, podvyživené děti s maminkami, staří lidé a lidé s postižením.


V neděli je závěrečná slavnost, které tradičně předsedá čerstvě vysvěcený biskup, a tím jsem já. Přišlo mnoho lidí, hodně radosti všem přineslo to, že se tu setkávají biskupové ze všech devíti diecézí: Bangui, Mbaiki, Berberati, Bouar, Bossangoa, Bambari, Kaga Bandoro, Alindao a Bangassou.


Na závěr mše svaté bylo přečteno poselství biskupů, které bývá netrpělivě očekávané.


Kolem půl třetí odpoledne se vydáváme na cestu do Bangui. Na letiště jsme dorazili v pondělí v šest hodin ráno. V 8 hodin bylo letadlo připravené na ranveji, motory běžely na plný plyn, pak zpomalily a nakonec se zastavily. Vystoupili jsme, čekali a pak nám bylo řečeno, že let se z důvodu technické závady odkládá, snad jen na další den...

V úterý znovu odjíždíme na letiště. Už sedíme v letadle, ale zas jsme museli vystoupit, tentokrát proto, že nemáme povolení k letu... Nakonec jsme odletěli v poledne.


Do Bangassou jsme konečně dorazili v půl druhé odpoledne. Překvapilo nás, že nás vítají kněží, řeholnice a děti z Maison Espoir a doprovázejí nás až do města.


Byli vlastně připraveni vítat nás už o den dříve, kdy bylo u katedrály velké množství lidí. Dnes je jich sice o něco méně, ale po celé cestě lidé volají, mávají, zdraví nás a tak přijíždíme ke katedrále.


Vstupuji dovnitř a modlím se u hrobu biskupa Maanica, prvního biskupa diecéze Bangassou. Pak pozdravím a žehnám mnoha lidem, kteří se shromáždili, aby přivítali svého nového biskupa.


Následuje večeře s kněžími a řeholníky, všichni jsou velmi přátelští.


V neděli 30. srpna budeme slavit mši, která bude znamenat zahájení mé biskupské služby v této požehnané části země, v Bangassou.



Odesláno z iPhonu9
























 

 

 

 




















Cathédrale de Bangassou

 

Žádné komentáře:

Okomentovat