čtvrtek 4. července 2024

Velká párty v Bangassou!

 

Velká párty v Bangassou!

Vrátil jsem se do Bangassou už jako biskup, a to znamenalo oslavit tento dar také společně s Božím lidem, který mi byl svěřen.

Téměř dva měsíce se na tuto výjimečnou chvíli zdejší komunita pilně připravovala. Přítomnost velkého množství lidí v Bangui 9. června nebyla možná, proto jsme naplánovali velkou oslavu na 30. června zde v Bangassou.

Chystá se přijít tolik lidí, že bude nutné, aby byla mše svatá venku. Sice je teď období dešťů, ale přesto doufáme, že nebude pršet. A to se i stalo, obloha je zatažená, honí se nad námi mraky, ale déšť nakonec dorazil až následující noc!

Přišla tam za mnou jedna žena a řekla mi, že mi přináší jako dar sazeničku manga, a abych si ji zasadil. A dodává: "Přeji si, aby vaše služba byla sladká a dobrá a měla příchuť manga!".

V 7.30 jsme připraveni začít. Vychází dlouhý průvod s tanečníky, ministranty, katechety a asi s třiceti kněžími. Mezi nimi jsou kněží z diecéze Bangassou, kněz z diecéze Bondo (Konžská demokratická republika) a také dva moji spolubratři karmelitáni, P. Mesmin a P. Arland, kteří pocházejí z Bouaru a z Baora.

Ve stínu velkých týkových stromů je shromážděno množství lidí. Pěvecký sbor je ve výborné formě a celé shromáždění vibruje modlitbami, písněmi a tanci.

Čteme Janovo evangelium o zázračném úlovku ryb a o dialogu mezi Ježíšem a Petrem: „Petře, miluješ mě?“. A potřetí zní Petrova odpověď: "Pane, ty víš všechno, víš, že tě miluji!".

Po přijímání přinášejí různé farnosti a sdružení dary pro nového biskupa, jak dojemné je zažívat vstřícnost a důvěru ze všech stran. Všichni lidé dávají najevo radost.

V 11.30 končí mše. Právě včas na sklenici studené vody a pak přichází chvíle na slavnostní oběd. Ke společnému stolu je pozváno na 250 oficiálních hostů, mladých lidí ze sboru a zástupci chudých. Párty pro všechny jako hrom!

A od pondělí už začne práce, schůzky a různá rozhodnutí, z nichž některá se nebudou dělat snadno. Vyrazíme do škol, za kněžími, do farností. Takže s chutí do nové práce!


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 












 


Žádné komentáře:

Okomentovat