čtvrtek 10. srpna 2023

Novinky z Baora

 

Patrick

Novinky z Baora


Cestování i přísun novinek dál pokračuje.


Ve čtvrtek 3. srpna jsem se s otcem Davidem vrátil do Bangui, abychom společně navštívili staveniště nového kláštera.


V pátek 4. srpna přijela Jana Škubalová (ředitelka české neziskové organizace SIRIRI, která nám už mnoho let pomáhá) s Thameurem Deboubou. Přijeli do Středoafrické republiky proto, že tu budou realizovat dvě školení pro učitele základních škol. Kurzy se budou konat v Baoru (od pondělí 7. srpna) a následující týden v Bossemptele. Během obou kurzů bude proškoleno celkem více než 150 učitelů v metodice programu "Škola hrou", která nabízí učitelům nový přístup k výuce.


Z Bangui odjíždíme v sobotu brzy ráno a v Baoru jsme v poledne.


V neděli 6. srpna, kdy slavíme svátek Proměnění Páně, proběhne ve farnosti Baoro velká událost, bude tu ustanoven nový farář. Otec Arland Djim Togan tím zde zahájí svou novou službu.


Mši svaté, při níž nový farář obnovil svůj závazek sloužit církvi v Baoru, předsedal biskup. Svou promluvu doprovodil jednoduchými gesty, čímž vyzdvihl význam práce faráře.


- Přiměl o. Arlanda, aby se na křeslo hlavního celebranta posadil on, nový farář (protože je to on, kdo bude předsedat liturgickému slavení a vést modlitbu).


- Svěřil mu klíče od svatostánku, což znamená silné spojení s eucharistií.


- Doprovodil ho ke zpovědnici, což je znamení jeho závazku ke svátosti smíření.


- Zvonil na zvon: je to zvuk, který svolává ke společné modlitbě.


- Otevřel dveře kostela, protože farář je strážcem farnosti.


Byla to krásná slavnost se zpěvem a tancem a se spoustou kněží a bratří, kteří sem při této příležitosti přijeli i z velké dálky. Nechyběli ani katecheté, poradci a mnoho dalších křesťanů, kteří pomáhají faráři v jeho práci.


Mše svatá trvala "pouhé" tři hodiny a oslavu jsme uzavřeli velkým obědem. Těchto chvílí radosti a sdílení se zúčastnilo přes 100 lidí.


Výborný začátek, otče Arlande!

 

 

 

 

Formazione insegnanti - Baoro
Formation enseignants - Baoro


P.Davide Sollami






P.Arland



 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat