čtvrtek 17. srpna 2023

Měsíc srpen v proměnách

 

 




Měsíc srpen v proměnách

V těchto dnech jsem využil svátek 15. srpna, abych strávil pár dní ve vzdálenějších vesnicích Bayanga Didi, Yoro a Sinaforo. Když jedu do tohoto regionu, obvykle přespávám v Yoro nebo Bayanga Didi, protože je tam k dispozici za kostelem volná místnost. Je to trochu spartánské, ale aspoň to má střechu, což se teď v období dešťů obzvlášť hodí! Navíc trocha dobrodružství neuškodí a kolem je spousta lidí. Díky Bohu jsem nepotkal žádné rebely, dokonce ani velká zvířata - dnes jeden buvol zabil ženu na poli! Na zpáteční cestě jsem měl pouze defekt pneumatiky. A zažil jsem setkání s nádhernou květinou jménem Protea královská. Je to zcela výjimečný exemplář v moři vegetace, která se teď v období dešťů vynořila. 

Silnice jsou pořád v horším a horším stavu, kaluže se proměňují v potoky. Do 80 km vzdáleného Bayanga Didi trvá cesta téměř tři hodiny. Vyjíždím v sobotu. Míjím cestou jen dvě nebo tři auta, což je vzácnost, protože to je veškerý provoz! Večer přijíždím do Bayanga Didi a připravuji se na promítání filmu. Tentokrát je to "Desatero přikázání" z roku 1956. Přichází skoro celá vesnice. V neděli slavíme mši a kostel je úplně plný. Lidé k oltáři přinášejí první plody své úrody a já těmto plodům jejich práce žehnám. Odpoledne jedu do Yoro, kde také promítám film. Noc s drobným deštěm tiše plyne. V 7 hodin ráno přestává pršet a já mohu vyrazit pěšky do Sinafora, což je malá vesnice, ležící 7-8 km od Yoro. Silnice se mezitím proměnila v úzkou cestu, kterou obklopuje velmi vysoká tráva. Asi po hodině chůze přicházím do Sinafora, kde potkávám ve vesnici katechetu. Po zpovídání sloužím mši svatou v malé kapličce z hliněných cihel se střechou ze starého plechu. Obloha je pořádně zatažená, ale neprší. Po mši odjíždím do Yoro, kde večer promítám druhou část filmu. V úterý ráno je svátek Nanebevzetí Panny Marie. Zpovídám a pak slavíme eucharistii. Sešlo se nás málo, protože mnoho lidí využívá toho, že neprší, aby sklidili první úrodu na polích. 

Začátkem odpoledne se vracím do Baora a ve středu odjíždím do 92 km vzdáleného Bossemptele, kde probíhá druhé školení pro učitele, organizované neziskovou organizací SIRIRI. Účastní se ho více než 90 učitelů, z nichž většina pochází z Bozoum. 

Takže přeju všem krásný srpen!

Protea








Gli insegnanti in formazione a Baoro
Les enseignants en formation à Baoro




Bayanga Didi

 



Sinaforo

In cammino verso Sinaforo
En chemin vers Sinaforo

Formazione insegnanti a Bossemptele
Formation des enseignants à Bossemptele

 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat