sobota 1. července 2023

1 992 + 190 + 206 = 2 388 dětí ve škole

 

 

 

 

1 992 + 190 + 206 = 2 388 dětí ve škole


"Není pochyb o tom, že vzdělání, kultura a zaměstnání jsou rozhodující faktory pro to, aby se znemožnila manipulace a nábor mladých lidí do ozbrojených skupin. Vzdělání pomáhá v prevenci konfliktů a podporuje zachování sociálního míru. Více než kdy jindy proto vyzýváme mladé lidi, aby se postavili na vlastní nohy a vzali svůj život a svůj osud do vlastních rukou.” To jsou slova biskupů Středoafrické republiky v poselství zveřejněném před několika týdny. I oni vidí tváří v tvář hluboké krizi, že jediným řešením je vzdělání.

V těchto týdnech navštěvuji naše školy ve vesnicích, abych předával dětem vysvědčení a tím uzavíral školní rok. Letos se opět zvýšil počet dětí v našich školách. V devíti našich vesnických školách jich máme 1 992, v šesti mateřských školách 190. Ve dvou školách v Yoro a Bayanga Didi máme 206 dětí, a i když jsou tyto školy státní, podporujeme jejich provoz vyplácením malého měsíčního příplatku každému učiteli. Na začátku školního roku je začalo navštěvovat 391 dítě, ale během roku se počet žáků výrazně snížil, důvodem byly gangy rebelů v okolí, strach rodičů a předchozí roky, kdy se tu vůbec nevyučovalo.

Úsilí, které vynakládáme v oblasti vzdělávání, je obrovské a děláme to rádi. Co je však politováníhodné, je nedostatek pozornosti a úsilí, které školám věnuje stát. Existují třídy, které navštěvují dva žáci nebo naopak i 300 žáků. Existují školy, které nemají učitele. A k tomu všemu je tu obrovská korupce. V Baoru stačí zaplatit za složení zkoušky BC (Brevet des Collèges, neboli maturitní zkouška po 4. ročníku střední školy) 10 000 franků, což je asi 15 eur. To, že se takové podvody vůbec organizují a navíc se jimi obohacují učitelé, to je vrchol korupce ve školách.

Minulý týden jsme tedy začali objíždět vesnice kvůli závěru školního roku. V sobotu ráno jsem byl ve školách Bayanga Bode, Pate Bonambolo a Samba Bougoulou. A v pondělí v Kouisso Baguera a Dayanga u Baora. V pondělí ráno jsme oslavili konec školního roku ve škole pro automechaniky a chlapci z druhého ročníku tím školu ukončili. V příštích týdnech se ještě budou učit, aby obstáli při zkouškách k získání řidičského průkazu. 

V sobotu odpoledne jsem se vydal do Bayanga Didi a Yoro, abych se věnoval pastorační práci a zároveň abych si prohlédl školy. V neděli ráno jsem v Yoro udělil 24 křtů a oslava to tedy byla opravdu veliká!


V úterý jsem odjel do Bangui, abych se účastnil dalšího pracovního setkání na staveništi nového kláštera.



 

 

 





 




Dayanga

 Scuola Meccanica
Ecole de Mécanique




Battesimi a Yoro
Baptemes à Yoro

 

 





Žádné komentáře:

Okomentovat