čtvrtek 20. července 2023

Od jedné činnosti k druhé

 

 

François


Od jedné činnosti k druhé

Školy jsou teď o prázdninách zavřené, ovšem s jedinou výjimkou, a tou je naše škola pro automechaniky, protože mladí muži z druhého ročníku dokončují autoškolu. Jinak ostatní činnosti pokračují na plno dál. 

V neděli objíždím jako obvykle vesnice. Zastavuji v Bawi, kde jsem před pár dny nechal invalidní vozík pro Françoise. Může se díky němu pohybovat a získat tak aspoň minimální nezávislost. Poté pokračuji do Zoungbe, malé vesnice ležící téměř 40 km daleko od Baora. Zde dnes přijme sedm dívek a chlapců sůl a olej, jako viditelné znamení toho, že zahajují své první kroky na cestě ke křtu. Kaple je zakryta střechou ze slámy. Oltář se nám kvůli dešťům zmenšil na polovinu, protože je jen z nevypálených cihel. Mše je však vždy památkou Kristovy oběti, ať se koná zde nebo v katedrále.

Vracím se do Baora právě včas, abych pomohl s přípravou jídla. Dnes je velká oslava, u stolu nás bude skoro třicet. Proč? Protože se budeme loučit s otcem Stefanem Molonem, který končí svou šestiletou službu faráře tady v Baoru. Za pár dnů odjíždí na místo svého nového působení, a to do Bangui. Zdejší farní společenství mu děkuje a loučí se s ním jednak při slavnostní mši svaté a po ní při společném obědě na misii.

V těchto dnech jsme také zahájili stavební práce, protože se tady v Baoru bude rozšiřovat škola sester o dvě nové učebny. Díky tomu budeme moct přijmout více žáků. V příštích dnech zahájíme rozšiřování dalších dvou škol, v Kouisso Baguera a Bawi. Tak s chutí do další práce!



 

 

Baoro

 

 

  






Zoungbe

 

Le nuove aule della scuola "Les Martyrs Africains" di Baoro
La construction des nouvelles salles de classes

 

Žádné komentáře:

Okomentovat