pondělí 27. února 2023

 Přímý přenos z Boloně

 


 



Přímý přenos z Boloně


Otec Norberto konečně dorazil do Itálie! V pátek 10. února mířil otec Norberto do vesnice, kde se věnoval pastoraci a opravě školy. Jeho auto najelo na nášlapnou minu a následovala exploze, při níž byl těžce zraněn. V autě s ním jelo šest lidí, ale on byl zraněn nejvážněji: měl zlomenou pravou nohu a rozdrcenou levou nohu a chodidlo.

Následující den byl vrtulníkem přepraven do Bangui a operován v nemocnici OSN. V neděli byl převezen do ugandské nemocnice v Kampale, tam mu v pondělí musela být amputována noha.


Od pondělí nastal maraton, jehož cílem bylo dostat ho do Itálie k dokončení léčby. Byly chvíle, kdy jsme se obávali o jeho život, a jiné, kdy jsme se obávali dalších a ještě vážnějších amputací.


Byl to závod s časem, překážek bylo mnoho a některé se zdály nepřekonatelné.


Na podporu otce Norberta se zvedla velká vlna solidarity a modliteb, což pomáhalo všem, kdo usilovali o téměř neuskutečnitelný sen. Zapojilo se naše misijní centrum v Arenzanu v čele s otcem Davide Sollami, naše karmelitánská provincie v Janově, nunciatura v Ugandě, italské velvyslanectví v Ugandě a Kamerunu, nemocnice Rizzoli v Bologni, italský Červený kříž, mnoho známých i neznámých přátel, a ti všichni, z mnoha koutů na světě, se nasadili v modlitbách a hledali, jak pomoci.


Po neustálých odkladech a změnách plánu, konečně ve čtvrtek večer opustil otec Norberto v doprovodu otce Federica Trinchera a lékaře, nemocnici v Kampale. Za kvílení sirén odjel na letiště v Entebbe, odkud měl odletět letem společnosti KLM. Když se konečně ocitl na palubě letadla, poprvé jsme si oddechli.

S Davide Sollami vyrážím v pět hodin ráno z Arenzana do Boloně. Na letišti se setkáváme s týmem Červeného kříže a jdeme na ranvej. Konečně vidíme přistávat malé červené zdravotnické letadlo a konečně se můžeme pozdravit s otcem Federicem a především s otcem Norbertem.


Odjíždíme v konvoji, sirény znovu kvílí, jedeme přes celou Bolognu do Rizzoliho institutu, což je jedna z nejlepších italských nemocnic, specializovaná na ortopedii.


Před urgentním vjezdem už na nás čekají lékaři. Je tu i vedoucí lékař, profesor Marco Innocenti, který otce Norberta vítá a brzy zahajuje první vyšetření.


Asi po hodině se k nám přidává primář a sděluje nám dobré zprávy: zranění, i když je vážné, je v dobrém stavu a vyhlídky jsou poměrně dobré: čeká ho další operace a další malá amputace, aby se noha připravila na protézu. Pak bude následovat dlouhá cesta, která povede k rehabilitaci.


Mezitím přijíždí z Lecca Claudio Pozzi, bratr otce Norberta, se svou ženou. Sám je lékařem a svého bratra v tomto zlém dobrodružství doprovází.


Odpoledne přijíždí také provinciál otec Saverio, a my můžeme konečně strávit nějaký čas s otcem Norbertem. Je v dobré náladě, vrací se mu chuť k jídlu a zejména jeho elán a energie! Je v dobré náladě a jeho reakce jsou pro nás velkým povzbuzením. Ne každý dokáže po prožití tak vážné nehody reagovat tak, že se raduje a spřádá plány do budoucna!


Chtěl bych znovu opakovat: PŘEJI P. NORBERTOVI HODNĚ SIL! Ale přitom je to on, P. Norberto, kdo dodává sílu nám.


Doprovázejme ho i nadále modlitbou a láskou. A prosíme vás, kdo můžete, přispějte finančním darem: náklady na dopravu do Itálie byly obrovské a proto naše Procura vyhlásila finanční sbírku:


Udělejme společně vše pro to, aby mohl opět chodit. Pomozte nám uhradit nezbytné náklady, i malý příspěvek může mnohé změnit.

𝐼 𝑓𝑟𝑎𝑡𝑒𝑙𝑙𝑖, 𝑔𝑙𝑖 𝑎𝑚𝑖𝑐𝑖 𝑑𝑖 𝑃𝑎𝑑𝑟𝑒 𝑁𝑜𝑟𝑏𝑒𝑟𝑡𝑜 𝑒 𝑖 𝑃𝑎𝑑𝑟𝑖

𝐂𝐎𝐌𝐄 𝐅𝐀𝐑𝐄 𝐔𝐍𝐀 𝐃𝐎𝐍𝐀𝐙𝐈𝐎𝐍𝐄


 IBAN: CS 42 D 05034 31830 000000010043


Určeno pro: Missioni Carmelitane Ligurský klášter bosých karmelitánů.


Zpráva pro příjemce: pro uzdravení otce Norberta Pozzi


Prostřednictvím PayPal: Příspěvek můžete zaslat na adresu missioni@carmeloligure.it












Žádné komentáře:

Okomentovat