sobota 11. února 2023

Kapacita některých škol narůstá, jiné se nově otevírají a ještě trochu k druhému zemědělskému veletrhu

 

Bawi, la scuola
école de Bawi
Kapacita některých škol narůstá, jiné se nově otevírají a ještě trochu k druhému zemědělskému veletrhu

V neděli jsem sloužil mši v Bawi, v téhle vesnici máme i základní školu. Byla postavena před více než 20 lety a nyní ji navštěvuje kolem 350 dětí. Přitom velikost školy zůstala stejná, jako v době, kdy tam chodilo ani ne sto dětí. Proto tuto návštěvu vesnice využívám jednak k změření stávajícího objektu a jednak k promyšlení, jak by šlo vyřešit přístavbu školy o tři nové velké učebny.

V úterý jedu na rychlou návštěvu do Yoro, Bayanga Didi a Igwe, což jsou naše nejodlehlejší vesnice.

Přijíždím v 8:05 do Yoro (75 km od Baora) a využívám čas návštěvy k tomu, abych se podíval na divadelní vystoupení malých předškoláčků. Jsem moc rád, že jsem je na svůj příjezd předem neupozornil, protože jsem díky tomu našel tři zdejší učitele autenticky v zápalu práce s asi 200 dětmi ve třídách a bylo to velká radost. Výuka tu probíhala dřív nepravidelně, zatímco teď už se vyučuje denně. Každý měsíc dáváme učitelům malý finanční příspěvek (který by jim správně měla hradit obec), díky tomu se provoz školy mohl vrátit do starých kolejí.

I v Bayanga Didi, vesnici ležící o 5 kilometrů dál, nacházím třídy plné dětí. Na tabuli, kde ještě vloni v červnu bylo datum 20. 4. 2021, teď vidím dnešní datum 7. 2. 2023.

Pokračuji dál směrem na Igwe, po cestě vedoucí prakticky savanou, nacházím stroje firmy, která v zemi hloubí studny. Začali už před několika měsíci, ale tehdy bylo zrovna období dešťů a země byla příliš mokrá. Až teď nastal ten správný čas.

Dnes máme 10. února a já se účastním v Bouaru zemědělského veletrhu. Jménem Charity jsme ho tu začali poprvé pořádat v roce 2010. Nyní převzala pořádání Asociace křesťanských žen a s podporou Enabel a některých italských organizací ("Jiango Be Africa" ​​a "Friends of Betharram") dál pokračují.

Navzdory bezpečnostním rizikům se nám i tady podařilo zajistit, aby přijely dva kamiony z Ndimu a Ngaundaye a mohlo se zúčastnit více než 180 družstev. I zde opakujeme úspěšnou zkušenost z veletrhu Bozoum, kterou je výstavní a prodejní příležitost pro mnoho regionálních zemědělců a farmářů.
 
 
 
Finalmente la scuola di Bayanga Didi funziona!
Enfin, l'école de Bayanga Didi fonctionne!

 
Bawi
 


Yoro: inizio delle lezioni
Yoro: le commencement des léçons


Bayanga Didi



Igwe



La 13a Fiera di Bouar
La 13è Foire agricole de Bouar




L'artista Beachman Handicapable






 

 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat