čtvrtek 19. května 2022

Zoungbe

 

 

Zoungbe

V neděli 15. května jsem odjel sloužit mši do Zoungbe, malé vesnice, vzdálené 38 km od Baora. Přišla sem spousta lidí, mnozí jsou z okolních vesnic. Důvodem je to, že Raymond, který zdejší komunitu roky vedl, se sem právě nyní vrátil po osmi měsících formace pro katechety v Bocaranga. A dnes zahajuje - spolu se svou ženou Estelle - službu katechety.

Kapli tvoří jen jakýsi jednoduchý baldachýn ze slámy, několik větví slouží jako lavičky. Přítomni jsou také katecheti ze tří nejbližších vesnic, zpěváci z Bawi a velký počet křesťanů.

Během mše se ptám Raymonda, zda chce být katechetou v Zoungbe, svědčit svým životem, provázet zdejší komunitu modlitbou, vyučovat katechismus a žít plnost lásky. Po mši svaté začne ve vesnici oslava, pije se káva, hoduje se u manioku a omáček se zeleninou a trochou masa. A hodně se zpívá a tancuje. Jak umí být Církev velkolepá!

Pokračuji ve svých cestách a na večer přijíždím do Bangui. Doprovází mě Mario Mazzali (Super Mario), náš velmi schopný a věrný dobrovolník. S ním v pondělí a úterý začínáme připravovat elektroinstalace a vodovodní rozvody v nově budovaném klášteře.

Ve středu ráno v 5 hodin jako obvykle vyrážím na cestu zpět do Baora. Na posledním úseku před Bossemptele míjím kolonu kamionů, která se potácí na této tak špatné silnici. Práce, které financuje Světová banka, měly být dokončeny 14. května. Jenže hotové nejsou a navíc během projíždění téměř nevidíme žádné dělníky pracovat. A realita je stejně taková, že když je dílo dokončené, výmoly přesto zůstávají! Je smutné vidět takové plýtvání prostředků v zemi, která investice tolik potřebuje. A také vidět tak nekvalitně odvedenou práci a opravy, které nevydrží déle než šest měsíců.



Messa a Zoungbe
Messe à Zoungbe




Cantiere del nuovo convento di Bangui
Chantier du nouveau couvent à Bangui



Le strade DOPO i lavori di riparazione
Les routes APRES les travaux de réparation

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat