čtvrtek 26. května 2022

Vzdělávání se

 


 
Vzdělávání se

Měsíc květen znamená nejen blížící se konec školního roku, ale pro nás je to i čas udělování svátostí na vesnicích. Je to dobrá příležitost zamyslet se nad vzděláváním...

V těchto dnech už mnoho veřejných škol zavírá své brány. Na začátku školního roku 2021/22 je stát donutil odložit standardní termín zahájení a stanovil jej až na 18. října. Nyní posunul také termíny různých závěrečných zkoušek buď na konec května nebo začátek června. Mnohé školy uzavřely závěrečné práce a studentům začínají prázdniny.

Na našich školách však budeme pokračovat ve výuce až do konce června, abychom dokončili „normální“ školní rok.

Kromě délky doby výuky jsou ale velkým problémem také vyučovací metody: téměř vše se studenti učí „nazpaměť“ a to málo, co si udrží, se snad jen na chvíli v hlavě „zasekne“, ale mnohé se za pár měsíců vypaří. Začíná to už na základní škole a pokračuje až do střední školy: učitel nebo profesor napíše na tabuli shrnutí lekce a studenti si vše musí zapsat do sešitu. Snaha o vlastní iniciativu a seberozvoj je systematicky znemožňována, kromě toho nejsou k dispozici žádné učebnice.

A co je nejhorší, žáci a studenti nejsou vedeni k tvořivému a kritickému přemyšlení, neumí logicky uvažovat.

V těchto měsících probíhají na vesnicích přípravy před udělováním svátostí, jde o křty, první přijímání, biřmování a svátosti manželství. Jezdím od vesnice k vesnici, společně s katechetou ověřujeme znalosti. Často jsou to ale jen odpovědi naučené nazpaměť, sice jsou správné, ale doplňujícími dotazy se snažím zjišťovat, co vlastně pochopili a jak přemýšlejí o víře a křesťanství.

Minulý čtvrtek a sobotu probíhaly zkoušky ve vesnicích Dobere, Balembe a Barka Bongo. V neděli jsem se vrátil do Dobere (50 km), kde jsem sloužil mši svatou, při které děti i dospělí přijímali symboly, související s katechizmem. Pro ty, kteří absolvovali první ročník přípravy, je to sůl, pro ty z druhého ročníku, je to olej. A pak je to 12 dětí, mladých lidí a dospělých, kteří už přijímají svůj křest. Nadège a Germain slaví svatbu.

Obřad je velmi dlouhý, trvá téměř tři hodiny, atmosféra je nádherná a účast velice početná. Na závěr se všichni u katechety zúčastní oslavy, zpívá se a tančí.



Dobere, trasporto acqua
Dobere, le transport de l'eau












Žádné komentáře:

Okomentovat