pátek 13. května 2022

Biřmování 2022

 

 

Biřmování 2022

Velikonocemi zde začíná (současně s obdobím dešťů) období udělování svátostí: křty, první přijímání, některé svatby a biřmování.

A začínáme právě biřmováním, svátostí křesťanské zralosti, přijetím darů Ducha svatého.

V sobotu 7. května přijíždí biskup z Bouar sem do Baora a v neděli uděluje biřmování asi 50 chlapcům a děvčatům a několika dospělým. V následujících dnech tak učiní i ve dvou vesnicích poblíž.

Mezitím já v neděli vyrážím z Baora brzy ráno, už před 7. hodinou, a to do vzdálenějších vesnic. Otec Cyriaque, mladý středoafrický kněz, mě doprovází. Kolem 9:30 přijíždíme do vesnice Igwe, vzdálené 60 kilometrů. Sloužím tu mši, během níž některé děti a mladí lidé přijímají v rámci katechumenátu, což je přípravu na křest, dva symbolické dary: sůl a olej.

Igwe je naše nejmenší vesnice, ale díky štědrosti našich přátel doufáme, že tam brzy budeme moct vykopat studnu.

Končíme obřady kolem 13.hod. a vyrážíme na silnici (... tedy spíše “jakoby silnici”). Pár kilometrů od Igwe je krásné místo, kde je strmá skála, z níž se otevírá výhled na pár desítek kilometrů do kraje. Kolem 14. hod. přijíždíme do Bayanga Didi, kde se zastavujeme, abychom se setkali s dalšími kandidáty na biřmování. A nakonec kolem 18. hod. přijíždíme do vesnice Yoro, kde bude druhý den mše a 54 věřících přijme biřmování.

Zde přenocujeme a v pondělí brzy ráno začínáme zpovídat a pak přípravujeme liturgii.

Kolem 8:30 přijíždí biskup v doprovodu otce Stefana, faráře z Baora a kolem 10:30 začíná slavnost, která je úžasně naplněná energií!

Po mši vypukne party s tanci a písněmi. Něco rychle sníme a pak vydáváme se na zpáteční cestu do Baora, kam dorazíme večer.

V úterý je na řadě vesnice Bawi, 35 km po silnici směrem na Bangui. Vyrážíme zase brzy, tam zase probíhají poslední přípravy. Je zde 19 konfirmandů (z vesnic Mbormo, Bawi, Barka Bongo a Zoungbe) a slaví se pod širým nebem, pod akáciemi. Vlastně je to jakási „katedrála akácií“, jak ji nazval biskup.

I tady se slaví a my doprovázíme tyto nové „svědky Kristovy“, plné radosti, svými modlitbami.




Igwe


Yoro



Bawi

 







 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat