sobota 15. ledna 2022

Společně se smát

 

 


 

Společně se smát

V oknech jsou vidět tváře těch, kteří právě sledovali představení a užívali si podívanou na "Papoušky z Bangui". Mezi diváky jsou muži, ženy, dívky a chlapci, muslimové i křesťané.

Je to výsledek týdenní práce zde v Baoru, kde žilo divadlo ve službách míru, sociální soudržnosti, respektu a pohostinnosti.

Po třech dnech trénování se skvělými herci ze skupiny „Papoušci z Bangui“, je připraveni třicet chlapců a dívek ze tří rozdílných komunit (protestantů, katolíků a muslimů), aby společně diskutovali a přinesli městu pozitivní poselství o klidu a míru.

V pátek ráno jsme v Lyccée (střední škola). K přibližně 1000 studentům se připojuje mnoho dalších mladých lidí a dětí. Chlapci a dívky vstupují na scénu se třemi scénkami, ve kterých prezentují konkrétní každodenní život, s jeho radostmi a problémy a také to, jak lze prostřednictvím dialogu a vzájemného respektu vést diskuzi.

Je tam hodně vnímavosti, herci jsou odhodlaní a vnímaví. A hrají velmi dobře.

Po nich Evariste, Benjamin a Malicra, tři herci ze skupiny “Papoušci z Bangui“, zakončují show dalšími skeči, v nichž kromě toho, že lidi rozesmějí, dokážou je přimět i k zamyšlení.

V sobotu odpoledne se show odehrává mezi protestantským kostelem a mešitou v sousedství, kde žije více než tři tisíce pastevců z kmene Fulanů. Jsou to muslimští nomádi, uprchlíci, kteří se po pěti letech vrátili z Kamerunu do Středoafrické republiky.

Je krásné vidět pestrost tolika barev, mladé i starší rozdílných vyznání a všechny spojují úsměvy a smích.

V neděli je přímo v centru města poslední představení. Zahajují mladí amatérští herci, vystupují suverénně. Po nich nastupují papoušci.

Je to velmi krásná zkušenost, která přinesla především mladým lidem radost a smích, zamyšlení a nová přátelství.

Doufáme, že v tom budeme moct tak či onak pokračovat, třeba právě divadelní formou...

 

 

 

 

Venerdì 7 gennaio, Liceo
Vendredi 7 janvier, au Lycée

 

 

 

 

 

 

 

Sabato 8 gennaio, quartiere Langa Langa
Samedi 8 janvier, quartier Langa Langa

 

 

 

 

 

Domenica 9 gennaio, centro città
Dimanche 9 janvier, Centre ville

 

 

 
























 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat