pátek 19. listopadu 2021

Vesnice, školy a katecheté

 

 


Vesnice, školy a katecheté

Sobotu a neděli trávím cestami po vesnicích, jak jinak.

Poté, co mi minulou neděli skončila malárie, pokračuji ve svých cestách a snažím se jet všude tam, kam je možné přijet.

Sobotní odpoledne trávím v Zoungbe, malé vesničce, do které vede asfaltovaná cesta. Katecheta v této komunitě, Raymond, se připravuje na odjezd do vzdělávacího centra pro katechety, které je v městě Bocaranga (vzdáleném 230 km od Baora). Odjíždí s celou rodinou (včetně několika kuřat) a zůstane tam šest až sedm měsíců, čili asi do začátku května. Spolu s manželkou tam absolvují s dalšími 17 rodinami z celé diecéze formaci a zažijí komunitní život. Raymonda čekají kurzy o Bibli, svátostech, liturgii, vedení komunity, zatímco jeho manželku Estella čekají různé jiné kurzy. Raymond bude mít možnost vyučit se řemeslu (buď tesař nebo krejčí) a Estella naučit se pečovat o děti, základy hygieny a vést domácí hospodaření (což se bude hodit nejen jí samotné, ale i dalším ženám z vesnice po jejím návratu).

V neděli sloužím mši v Dobere, přišlo velké množství lidí. Ve středu jedu konečně do Bayanga Didi, zúčastnit se otevření mateřské školy. Beru s sebou učitelku Marii: strávila zde v Baoru déle než měsíc na zaškolení.

Cesta je stále velmi špatná, ale tak nějak se mi daří dostat se tam, i když překonat 85 km, které dělí Baoro od Bayanga Didi, trvá skoro tři hodiny.

Využívám této příležitosti k tomu, abych rychle navštívil i tři naše školy, ležící podél cesty, každé z nich jsem daroval jeden fotbalový míč (radost a nadšení dětí se nedá popsat!).

V Bayanga Didi připravili rodiče dětí jakýsi přístavek, do které se vejdou všechny děti, zapsané do školky. Přivezl jsem jim různé hry a materiály pro vzdělávací aktivity.

Na zpáteční cestě se zastavuji v sousední vesnici Yoro, protože čerpadlo v jejich obecní studni je už několik měsíců porouchané. Vyndáme ho ze studně a snažíme se opravit závadu. Po marných pokusech to vzdáváme. Pracovali jsme na opravě přes tři hodiny a čeká mě ještě dlouhá zpáteční cesta. Čerpadlo proto rozeberu a odvážím do Baora.

Dnes ráno v 6 hodin jsem vyrazil do Bouaru, na korbě a v autě mám asi dvacet pasažérů. Jsou to matky se spoustou dětí. Jde právě o ty rodiny katechetů z regionu Baoro, které dnes odjíždějí do Bocarangy.

Tak šťastnou cestu a práce ať se daří!




Zoungbe

Dobere

Il dono di un pallone
le don d'un balon

Strada
Route...

I bambini della scuola materna di Bayanga Didi
Les enfants de l'école maternelle de Bayanga Didi



Bayanga Didi: la tettoia per l'asilo
Bayanga Didi, l'hangar pour l'école maternelle



Yoro - lavori sulla pompa
Yoro - le travail sur la pompe


Bouar - Partenza dei catechisti verso Bocaranga
Bouar - Départ des catéchistes vers Bocaranga



Žádné komentáře:

Okomentovat