pátek 11. prosince 2020

Zpátky doma

 


 

Zpátky doma

Po téměř třech týdnech, kdy žiji v Baoru, jsem „musel“ odjet na několik dní do Bozoum, měl jsem k tomu speciální příležitost: otec Marco Poggi, nový farář, v Bozoum zahajuje svou novou pastorační misi.

Přijel jsem tam 4. prosince, právě v předvečer oslav 1. prosince… Tím chci říct, že 1. prosinec je sice státní svátek, ale v posledních letech se čím dál častěji odsouvají oslavy někdy i o několik dní, protože jejich zorganizování je závislé na náladě místních úřadů... A tak se v Bozoum stejně jako v jiných městech oslavy přesunuly na sobotu 5. prosince. Proto jsem mohl být přítomen slavnostního průvodu, kterého se účastní školy, církevní společenství a různé obchodní spolky či sdružení. Pro děti i dospělé je to významný a slavnostní okamžik. Pro mě bylo velmi dojemné zažít radost tolika lidí, když mě znovu po čase viděli.

Neděle 6. prosince je dnem, kdy oficiálně zahajuje svou práci nový farář, otec Marco Poggi. Pochází z Costa Vescovato (Alessandria), je mladý, ale už má za sebou několik let práce jako rektor semináře v Yolé poblíž Bouaru. Mši předsedá biskup z Bouaru, otec Mirek Gucwa. Po promluvě biskup doprovodí nového faráře na místo, kde bude předsedat Eucharistii, ke křtitelnici, kde bude udělovat křty, ke zpovědnici, kde bude zprostředkovávat Boží odpuštění, ke zvonici, ze které bude zvonit, aby svolával lidi k modlitbě a nakonec ke dveřím kostela, které bude otevírat na znamení odpovědnosti, která mu byla svěřena. Účast na mši je skutečně hojná, jsem vděčný za to, že vše proběhlo dobře, bez problémů, které se někdy při výměnách farářů vyskytují. Po mši probíhá společný oběd, kterého se účastní i hosté z jiných komunit, také s katechety a s těmi, kdo převzali odpovědnost za různé aktivity ve farnosti. A mezi hosty jsou i chudí z města.

Následující den je pondělí 7. prosince a do Bozoum přijel na návštěvu prezident republiky. Za pět let, kdy byl opakovaně zván, konečně přijal pozvání. Očekávání byla veliká, stejně jako je v Bozoum veliké množství problémů, ať už jde o stav silnic (opravy sice byly financované, ale nikdy dokončené, zoufalý je stav státní nemocnice, kterému chybí personál a sanitky, problémy jsou tu se zničeným životním prostředím - a také s poničeným mravním povědomím, za což "vděčíme" čínským společnostem a jejich tématu „zlato z Bozoum", ze kterého se stala aféra Bozoum-gate. 

Prezident přednesl slušný projev, vyjmenoval mnoho dosažených úspěchů a slíbil, že vláda bude věnovat Bozoum větší pozornost.
Brzy odpoledne se vracím domů. Do Baora.












P.Marco Poggi con il Vescovo di Bouar
Le p.Marco Poggi avec l'eveque de Bouar





Aspettando l'arrivo del Presidente
En attendant l'arrivé du Président





 

Žádné komentáře:

Okomentovat