pátek 18. prosince 2020

Baoro jako křižovatka

 

 

 Baoro jako křižovatka

Baoro je malé město, které leží na křižovatce silnic, z nichž jeden směr spojuje Bouar (tedy hranici s Kamerunem) s hlavním městem Bangui, druhý směr spojuje Bozoum (ale to platí jen teoreticky, protože část této silnice je neprůjezdná) a jižní oblast země, tedy města Carnot a Berberati, kde se nacházejí lesy se zásobami dřeva a také naleziště diamantů.

Před několika dny tudy, přes Baoro, projížděl arcibiskup z Bangui, kardinál Dieudonné Nzapalainga. Směřoval k Berberati, kde plánoval návštěvu farností a komunit. Přinášel jim poselství víry a výzvy ke smíření.

Často, když projíždím po zdejších silnicích, pozoruji jeden z velkých zdejších problémů, a tím je ničení životního prostředí. Jelikož zrovna v této oblasti kolem Baora probíhá čilý obchod, mnozí využívají tuto lokalitu k obchodování se dřevem a dřevěným uhlím. Bohužel se jedná o velké množství pokácených stromů a přitom neexistuje žádná kontrola tohoto druhu podnikání v souvislosti s ochranou životního prostředí.

Možná se to děje nyní i proto, že úřady jsou v posledních týdnech zaneprázdněny volebními kampaněmi, volby by se měly konat 27. prosince. Ovšem za předpokladu, že vše půjde dobře. V těchto dnech a hodinách totiž visí ve vzduchu velké napětí. Na řadě míst dochází ke střetům mezi povstaleckými skupinami a vojáky, jinde je tento stav označován spíše za jakousi válku slov, protože pro informace o přítomnosti ozbrojených mužů nejsou skoro žádné důkazy a je to spíše cosi v rovině "povídá se, že...".  

V sobotu odpoledne 12. prosince slavím mši ve vesnici Zoungbe, která leží 38 km od Baora. Společenství je tu sice málo početné, slavíme mši jen pod skromným zastřešením ze slámy, ale atmosféra je tu vřelá. 







Gesso artigianale
Platre artisanal


Messa a Zoungbe


Legna e carbone
Bois et charbon de bois




Il Cardinale Nzapalainga e p.Stefano


 

Žádné komentáře:

Okomentovat