čtvrtek 3. prosince 2020

Probuď se!

 

Le cascate di Boali
Les chutes de Boali
Probuď se!

V neděli 29. listopadu slavíme mši v obci Bawi, která leží 36 km od Baora směrem k Bangui. Je to první adventní neděle, začínáme nové liturgické období, advent nás připravuje na Vánoce. Texty této neděle se soustředí na jediné sloveso: „Bděte!“. Je to silná výzva, protože zpráva, že přijde Bůh, který se stane člověkem, to rozhodně není nic žertovného. Bohužel býváme často, až příliš často, kdečím rozptýlení a roztěkaní a spíš tak nějak průběžně podřimujeme. A přitom bývá celý náš život naplněný tolika překvapeními.

Po mši pokračuji s Luiginou a Mariem na cestě do Bangui. Tito manželé nás teď po třech měsících dobrovolničení opouštějí a vracejí se domů. Luigina šila celé dny na šicím stroji, zatímco Mario opravoval nebo předělával různé elektrické nebo jiné nástroje a systémy. Patří jim veliký dík!

Během cesty děláme zastávku u města Boali, kde navštívíme nádherné vodopády. Je to takový přírodní zázrak, ležící 90 km od hlavního města. Zde byla vybudovaná první elektrárna v zemi.

Zatímco se v Bangui Mario a Luigina připravují na odlet, já se věnuji přípravným pracem, které souvisejí se stavbou našeho nového kláštera. Jako zástupci komunity se setkáváme se společností, která bude stavbu realizovat. A chystáme se začít už opravdu brzy, pokud možno v lednu nebo únoru 2021.

Mám tady v Bangui navíc krásnou příležitost zúčastnit se úžasné slavnosti, kterou je zahájení provozu Zemědělské školy. Po dlouhých přípravách se nyní konečně otevírá a vítá prvních 25 studentů prvního ročníku.

Úterý 1. prosince je dnem státního svátku par excellence. Před 62 lety, v roce 1958, se z bývalé kolonie stala Středoafrická republika (nezávislost získala o něco později, 13. srpna 1960). Je to velmi emotivně prožívaný svátek se slavnostním defilé a mnoha doprovodnými akcemi. A za necelý měsíc, tedy 27. prosince, se budou konat prezidentské volby a volby do parlamentu, napětí ve společnosti je vysoké a stále roste.


 Bawi


Luigina e Mario



I primi studenti della Scuola di Agricoltura del Carmel - Bangui
Les premiers étudiants de l'Ecole Agricole - Carmel

Ecole dAgricole du Carmel - Bangui

Festa Nazionale
Fete nationale



 



Žádné komentáře:

Okomentovat