pondělí 24. srpna 2020

"Je tu tolik lidí, kteří tě mají rádi!"

 


Gauthier
"Je tu tolik lidí, kteří tě mají rádi!"

Návrat do Bozoum, navzdory dramatu kolem dopravní nehody, je už naplněný mnoha činnostmi.

Je sobota 15. srpna, velký svátek: Nanebevzetí Panny Marie. Jako každý rok je to příležitost vykonat malou pěší pouť do Doussy, vesnice, vzdálené 4 km od Bozoum. Zde slavíme po příchodu společně mši a vesničané se nevzdávají tradice přinést jako děkovnou oběť první plody své práce z políček (zejména arašídy). Na závěr poutě nastává intenzivní moment modlitby, když přijdeme k velkému mostu přes řeku Ouham. Tam se modlíme růženec. Postavili ho italští vězni v letech 1941-42, odolává síle řeky, jejíž vody v období deštů stoupají někdy 8 až 10 metrů nad normální hladinu.

Požehnám řeku a prosím Boha, aby chránil ty, kteří v její blízkosti pracují, a aby požehnal jejich práci na polích. A také se modlíme za desítky obětí, které zde v minulém roce zemřeli. V důsledku vykořisťování čínskými společnostmi tu přišlo o život mnoho lidí, mnozí se utopili v jámách, které tu Číňané zanechali v korytu řeky, jiné zabili vojáci, jiní zemřeli kvůli nemocem nebo na podvýživu, další ohrožovalo násilí všeho druhu.

Během uplynulého týdne jsme pokračovali na stavbě v kaple ve vesnici Bokongo. Nyní dokončujeme podhledy. Střecha je hotová, v přední části je umístěn kříž a stejná část stavby bude sloužit jako zvonice. Lavičky a oltář sice zatím stále chybí, zato jsme osadili barevná okna a obraz, představující Svatou rodinu.

Dnes jsem dostal mnoho zpráv. V neděli ráno mi jeden přítel z Turína, který se dozvěděl o mé dopravní nehodě, napsal: „Ve špatných zprávách je útěcha, skrz níž děkujeme Bohu, že nehoda nebyla úplně zničující. Šířím tuto zprávu do všech stran, protože existuje tolik lidí, kteří tě mají rádi! ".

A krátce poté mě kontaktoval italský televizní kanál Rai a natočili se mnou krátký rozhovor. Ve 13 hodin byl odvysílaný na regionálním kanálu TG3 (zde odkaz: https://www.rainews.it/tgr/piemonte/notiziari/index.html?/tgr/rainews.html).

A okamžitě přicházejí reakce z několika italských regionů, ale také z Německa, Francie, Španělsku atd. Tam-tamy šíří zprávu, v níž se vznáší dík Bohu za to, že mě ochránil a dostávám zprávy o ochotě podat mi pomocnou ruku.

Děkuji mnohokrát!


Doussa

La benedizione del fiume Ouham
La bénédiction du fleuve Ouham

Orchidee a Bozoum




La cappelle in costruzione a Bokongo
La nouvelle chapelle de Bokongo


Žádné komentáře:

Okomentovat