pátek 5. června 2020

Školení, školení, školení



Andando al lavoro nei campi
Depart vers les champs pour le travail



  Školení, školení, školení

Období dešťů pokračuje a lidé teď zažívají čas velkého pracovního nasazení. Hodně práce probíhá na polích: sejí se arašídy, kukuřice, fazole a různé hlízy, obnovuje se sadba manioku. Každý den vyráží mnoho lidí z domova už za úsvitu, aby se včas dostali na svá políčka, mnohá jsou vzdálená i několik kilometrů od jejich domovů. Pracují celý den a vracejí se domů až večer, se sklizeným ovocem, produkcí z polí a trochou dřeva.

Počet nově nakažených koronavirem ve Středoafrické republice neúprosně narůstá: k večeru dnešního dne je evidovaných 1 288 nemocných. Jsou zaznamenány už se také první čtyři úmrtí. Mnozí z nás se snaží rizikům pandemie čelit. Tento týden jsem jel do Bouaru, kde organizovala Charita různá školení. Zaměstnanci byli školeni ve středu a čtvrtek, poté v pátek a sobotu, akce probíhaly na několika místech. Začalo se vyškolením 50 animátorů z 12 farností diecéze. Budou obcházet a objíždět jednotlivé části měst a vesnic a šířit osvětu, informovat a vzdělávat obyvatelstvo o rizicích viru a o ochranných opatřeních. V nadcházejících dnech nám dorazí kbelíky a mýdla, protože bude třeba vytvořit místa, kde bude možné mytí rukou (mluvíme o zemi, ve které je tekoucí voda téměř utopií...). Toto vše můžeme realizovat díky nasazení, ochotě a štědrosti mnoha lidí a institucí, zejména jedné z charitativních organizací ve Spojených státech.

K tématu štědrosti je třeba přidat také poděkování italské církvi (Italské biskupské konferenci a italské Charitě), objednali jsme u nich ochranné pomůcky a zdravotnické vybavení pro čtyři nemocnice. Letiště i mezistátní hranice jsou zatím sice uzavřené, přesto dodávku této pomoci už vyhlížíme. Vždyť solidaritu a dobrosrdečnost nemůžou takové detaily, jako jsou uzavřené hranice, zastavit.




Formazione personale Caritas a Bouar, progetto Covid19 con CRS
Formation du personnel Caritas à Bouar, projet Covid19 avec CRS



Seminario Yolé Bouar
Séminaire Yolé - Bouar






Žádné komentáře:

Okomentovat