pátek 17. dubna 2020

Vyučování rozhlasem




Vyučování rozhlasem

Celý svět čelí koronaviru a stejně tak i Středoafrická republika. Dosud tu máme pouze 12 nakažených, všichni jsou v hlavním městě Bangui. Ale v sousedním Kamerunu je již 996 pacientů s nemocí Covid - 19. A Kamerun je k nám přece jen blíž než Bangui! Rozhodnutí, která byla přijata v boji proti viru (jde o uzavřené školy, dodržování bezpečné vzdálenosti, časté mytí rukou, omezení cestování a limitovaný počet cestujících zavřené bary - což zde funguje ovšem spíše jen teoreticky...), byla prodloužena o další dva týdny.

Tisíce dětí musí zůstat doma, aniž by toho mnoho dělaly (kromě toho, že se věnují lovení mang, která nyní dozrávají). Tváří v tvář skutečnosti, že jsou uzavřené školy, jsme vymysleli, že budeme vyučovat místním rozhlasem. V Bozoum máme nově „Radio la Voix de Koyale“ a společně (tedy se zástupci státních i katolických škol) jsme se rozhodli každý den vysílat tři hodiny výuku rozhlasem. Učitel se dvěma až třemi žáky je ve třídě, probíhá výuka a vše nahrávají technici.

Každé ze šesti tříd prvního stupně základní školy je věnovaná půl hodina. Není to moc, ale dost na to, aby byla pozornost dětí na chvíli zaměřena na školu a umožnila jim pokračovat ve výuce. A dospělým je tak umožněno, aby se mohli věnovat své práci. 

Jdeme dál, i když jen po malých krůčkách.







Žádné komentáře:

Okomentovat