pátek 10. dubna 2020

Dalších 600 km na cestách lásky, modlitby a naděje




Dalších 600 km na cestách lásky, modlitby a naděje
Zahájili jsme tento zvláštní Svatý týden oslavou Květnové neděle podivným způsobem. Žádný průvod. Už jen to je velmi matoucí realita! Průvod s palmovými ratolestmi byl vždy pro každého velmi silný zážitek. Ale nemohli jsme to udělat. Slavili jsme dvě mše, abychom lidem poskytli aspoň malou příležitost zúčastnit se, ale nemůžeme a nechceme, aby se shromažďovalo příliš mnoho lidí, nechceme zbytečně riskovat.

Situace je tu ale bohužel nadále podceňována. Zde v Bozoum nevytvořili úředníci (prefekt) žádný krizový plán, nejmenoval žádný výbor ani neorganizoval porady. Kromě uzavření škol a možnosti jen v omezeném počtu účastníků slavit bohoslužby, tu neexistují žádná omezující opatření: tržiště a obchody jsou plné lidí a mnozí se informacím o viru smějí nebo je zlehčují, jako by šlo o vtip: "Nás se to přece nezasáhne!"

Ve Středoafrické republice se sice dosud prokázalo jen velmi málo případů nákazy (v hlavním městě 11), ale v sousedním Kamerunu je již více než 730 lidí nakažených nemocí Covid-19. A od nás je do Kamerunu blíž než do Bangui. Oficiálně byly sice státní hranice uzavřené, ale stále mnoho lidí cestuje sem a tam, jako by se nic nedělo. Jen poplatek je teď o něco dražší než byl dříve...!

V úterý a ve středu jsem dokončil návštěvu farností. V úterý jsem byl v Niem, což je asi 75 km od Bouaru, ve středu v Baboua, 100 km od Bouaru, poblíž hranice s Kamerunem. Setkal jsem se se všemi zástupci místních farních Charit a se zástupci všech místních společenství. Každý z nich projevoval velký zájem o informace a především připravenost pomoci těm, kteří to budou potřebovat, zejména ti starší, chudí a nejzranitelnější.

Těší nás zažívat velkou solidaritu a velkorysost. Ačkoli je nyní pandemií zasažen celý svět, přesto jsme dostali pomoc z Itálie (z diecéze Massa Carrara-Pontremoli) a z České republiky (od Siriri.org). To nám umožňuje nakupovat roušky, rukavice, mýdlo, dezinfekční prostředek a také rýži, olej, rajčatové konzervy a to vše už jsme zvládli již distribuovali.

Dnes zahajujeme Velikonoční Triduum: tři dny, kdy se lidské i boží dějiny sjednocují v oběti kříže. A my vše vkládáme do modliteb. Vždyť v každém kříži je zárodek vzkříšení. Radostné Velikonoce!
Bocaranga

Mercato settimanale a Bocaranga
Marché hebdomadaire à Bocaranga


Niem







Žádné komentáře:

Okomentovat