pátek 12. července 2024

A teď začíná ta biskupova práce!

 


A teď začíná ta biskupova práce!


V neděli 7. července jsme udělovali svátost biřmování v Tokoyo, jedné z farností Bangassou. Biřmování je svátost, která "potvrzuje" dar Ducha svatého. Je to svátost křesťanské "dospělosti". Stejně jako o Letnicích přijali Ducha svatého apoštolové, tak ji obvykle udělují biskupové, nástupci apoštolů. Před tím, než starší děti, mladí lidé a dospělí tuto svátost přijmou, jsou určitý čas doprovázeni a připravováni farářem a katechety.

Ve čtvrtek, v pátek a v sobotu se s nimi biskup schází při závěrečných katechezích. Ve 14.30 začíná setkání s 93 biřmovanci, téměř všichni si přinesli evangelium. Katecheze je velmi jednoduchá, začíná čtením různých úryvků z evangelií a přecházíme od Ježíšova vtělení k podobenstvím. Je to také příležitost učit se číst evangelia a hledat v nich odkazy. Je úžasné vidět, jak horečně listují v evangeliích a spěchají, aby našli tu správnou pasáž.

Necháváme se pak unášet krásou evangelií, prostými Ježíšovými podobenstvími, a vydáváme se s nimi na velké dobrodružství života v Kristu! V pátek pokračujeme v katechezi, kterou zakončíme v sobotu ráno s rodiči a biřmovanci. V neděli ráno jsou všichni připraveni, v 7.30 je kostel plný a můžeme zahájit slavení, které je naplněné srdečnou atmosférou. Tu umocňují tance, písně a modlitby.

Biřmovanci byli velmi vnímaví a své vyznání víry téměř vykřikovali. Pak nastal čas modlit se nad nimi: nejprve kmotři, kteří byli svým způsobem jejich otci a matkami ve víře, pak na ně biskupové a kněží vzkládali ruce a vzývali Ducha svatého. Poté začíná vlastní pomazání: kříž je nakreslen na čelo křižmovým olejem a hlasitě vyslovené Amen vyjadřuje ochotu přijmout dary Ducha. Po svatém přijímání vstane asi tucet biřmovanců a oznámí veřejně svůj závazek zapojit se aktivně k různým farním hnutím: skautům, pěveckému sboru, Mariánské legii atd. V 11 hodin mše svatá končí vzájemným zdravením, dělají se společné fotografie a potom následuje chvíle klidu u oběda s kněžími a katechety z farnosti.

V pondělí 8. července odjíždím do Bangui. Let trvající 1 hodinu a 20 minut trval přes 3 hodiny, protože letadlo mělo mezipřistání v Bria, pak v Bambari a teprve pak dorazilo do Bangui. Odjíždím do Itálie, kde zůstanu dvanáct dní. V Loanu budeme 16. července slavit s bratry karmelitány z provincie a v sobotu 20. července v Arenzanu vysvětím svého prvního kněze, bratra Francesca.



 















 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat