čtvrtek 11. dubna 2024

Víra, naděje a hodně lásky!

 

 


Aurrèlia

 

Víra, naděje a hodně lásky!

Zahajuji své první kroky zde v Bangassou. Je velké vedro a vlhko, ale naštěstí přicházejí první deště a díky tomu se aspoň trochu ochlazuje.

První kroky... to znamená, že spolu s biskupem Aguirrem navštěvujeme lidi a poznávám některé části města a diecéze.

V pátek ráno máme první setkání s některými kněžími z Bangassou a okolí. Všichni jsou docela mladí. Je dobré začít je poznávat a začít se mít rádi.

V sobotu dopoledne máme setkání s Radou pro hospodářské záležitosti, která pomáhá biskupovi ekonomicky řídit diecézi.

Neděle je dnem mé „první“ zdejší slavnostní mše. Katedrála je moc krásná a i přesto, že prší, je plno. Vnímám důstojnost liturgie, intenzitu modliteb a od účastníků bohoslužby vlídné přijetí „nového“ biskupa.

Během slavení jsem požehnal malinké holčičce, o které jsem se doslechl, že osiřela. Jmenuje se Aurélia! Kněz ji představuje a ptá se, zda by se našli dva tři otcové a dvě tři matky, kteří by holčičce pomohli. Hned se několik dobrovolníků našlo. Postarají se o ni a o nákup oblečení, plenek, mléka atd.

Diecéze Bangassou je velmi aktivní a citlivá k nejchudším. Je zde asi 300 sirotků, které mnoho rodin přijalo. Pro ty nejmenší a ty s vážnějšími problémy je tu krásné centrum Maman Tongolo (Matka hvězda). V tomto klidném prostředí mohou děti vyrůstat.

V pondělí odpoledne přijíždíme toto centrum navštívit. Je úžasné vidět tolik klidných dětí, které mohou žít v tomto prostoru naplněném láskou a radosti.

Dopoledne jsme navštívili ještě diecézní nemocnici, kterou vede sice vzrůstem malá, ale duchem velká, vietnamská sestra Alžběta. Areál tvoří několik budov, vše je velmi krásné a všude je úžasně čisto. Přicházejí sem nemocní z města, mezi nimiž je mnoho chudých lidí. Jsou tu také pacienti s potvrzenou infekcí virem HIV, i jim je věnovaná velká péče a pozornost.

V úterý navštívíme další krásnou aktivitu. Jde o “Maison Espoir”, kde žije kolem čtyřiceti lidí. Ti potřebují zvláštní pomoc, protože byli obviněni z čarodějnictví, mnozí z nich mají stále viditelné stopy po pokusech o lynčování... Také oni tu dostávají novou šanci k životu, nacházejí zde útočiště míru, naděje a hodně lásky.


 

 

 

 

Il vescovo Ahuirre con alcuni dei sacerdoti della diocesi
Mgr Aguirre avec une partie des prettres du diocèse
Cathédrale de Bangassou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Centro orfani Maman Tongolo
Centre des orphelins Maman Tongolo







Hopital du diocèse




Maison Espoir



 

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat