pátek 26. dubna 2024

Cestování a přejezdy

 

 

 

 

 

Cestování a přejezdy

Tento týden probíhal ve znamení cestování a přejezdů. Středoafrická republika je velmi velká země (dvakrát větší než Itálie). Silnic je málo, mnohé z nich jsou jen prašné cesty, přičemž pro jejich údržbu se téměř na celém území nic nedělá.

Cestovat do hlavního města (vzdáleného 750 km) tedy v podstatě znamená nutnost letět letadlem. Tento servis poskytuje za poplatek OSN. 

V těchto dnech se konal pohřeb Mgr. Tadeusze Kuseho, polského františkána, biskupa z Kaga Bandoro. Zemřel na Velikonoce, ale příprava a zorganizování pohřbu trvalo velmi dlouho. Minulý čtvrtek jsme s Mgr. Aguirrem odletěli do Bangui na tento pohřeb.

V pátek večer jsme slavili vigilii, která pokračovala celou noc, v sobotu ráno v 9 hodin byla slavnostní mše. Přítomni byli všichni biskupové Středoafrické republiky a také prezident republiky v doprovodu několika ministrů.

Biskupovi Tadeuszovi bylo 73 let. Jako misionář působil v Kongu a od roku 1987 ve Středoafrické republice. Bylo velmi dojemné vidět tak veliké množství lidí, kteří se s ním přijeli na mši v Bangui rozloučit. A ještě dojemnější bylo sledovat spoluúčast ze strany diecéze. Podél cesty z Kaga Bandoro, což je 350 km, projíždělo auto s rakví třemi farnostmi. A i když šlo někde jen o malé vesničky, čekali u silnice davy lidí, aby se s otcem biskupem mohli rozloučit.

V pondělí, úterý a středu jsem byl v našem klášteře na Karmelu. Trochu jsem obhlédl pokračující práce na stavbě nového kláštera, ale především se pozdravil s otcem Federicem, naším provinciálním představeným, který je teď zde ve Středoafrické republice. Byly to chvíle sdílení a radosti.

A dnes ráno jsem se konečně vrátil zpět domů do Bangassou. Tam jsem zjistil, že už dorazil náš zásobovací vůz, který přivezl cement, naftu, notebook, různé další věci a také moje bedny. Mile překvapilo, že dorazil relativně brzy, což znamená, že cestu z Bangui do Bangassou urazil za ”pouhých“ 10 dní cesty. Zato náklady byly vysoké, více než 15 eur za km! Za pár týdnů, až začne období dešťů, ale už vůbec nebude možné po silnici cestovat...


 

Il fiume Oubangui à Bangui

 

 

 

 

 

 

 




Bangui








Il chiostro del nuovo convento
Le cloitre du nouveau couvent




P.Federico e p.Cyriaque
 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat