středa 17. dubna 2024

Objevování

 

 

La gioia della fede
la joie de la Foi
 

 

Objevování

Je čtvrtek 11. dubna a já odjíždím s Mons. Aguirre na jih diecéze. Jsme očekáváni ve velké vesnici Bema, která leží na soutoku dvou řek Mbomou a Uele. Z tohoto soutoku se rodí řeka Ubangui, která se pak vlévá do řeky Kongo. Řeka tvoří hranici s Demokratickou republikou Kongo. Tato hranice je podobně nestabilní jako voda. Ale zároveň ve vesnicích na jednom i na druhém břehu lidé mluví stejným jazykem a je tak trochu jedno, na kterém břehu se člověk narodí. Silnice, po které jedeme, byla nedávno částečně rekonstruována. Vyjíždíme v 8:30, v 11:30 jsme v Ouangu, což je sto km od Bangassou. Zde je misie s krásným cihlovým kostelem, který byl postaven kolem roku 1950. Zastavujeme se u jedné školy, abychom se podívali, jak probíhají práce na opravě střechy, část střechy nedávno zničil padající strom. Po obědě s knězi z farnosti pokračujeme do Bemy, která leží asi o třicet kilometrů dál. Farnost tu vznikla teprve nedávno a je velmi živá. Mají tu krásný kostel, působí zde kněz a jáhen, založili tu základní a střední školu. Ubytování je tu dost sparťanské, ale přizpůsobujeme se podmínkám. V těchto dnech je veliké horko. 

V pátek ráno vyrážíme na další úsek naší cesty, nyní nás čeká 25 km do vesnice Tondomozuma. I tady je malý kostel, setkáváme se tu se dvěma mladými muži, Julienem a Placidem, v neděli by měli přijmout diakonát. Jejich duchovní cvičení nyní končí a je krásné sdílet s nimi jejich radost a nadšení, ale i určitý strach z přijetí této služby. 

V sobotu zůstáváme v Bemě, abychom se připravili na nedělní slavnost. Místní komunita si dává záležet na přípravách, chystá tyče a plachty na zastínění, protože mše se bude sloužit venku. Mnoho křesťanů, kteří sem přicházejí, jsou ze sousedních vesnic a také je tu hodně diecézních kněží. Tedy aspoň ti z nejbližšího okolí. 

V neděli ráno začínáme mší v 8:30. Stojím vedle Mons. Aguirre a vnímám krásnou atmosféru modliteb, radosti a zpěvu. Při modlitbě nad oběma kandidáty jáhenství, ležícími na zemi, myslím také na své blížící se biskupské svěcení. I já budu takto ležet, zatímco shromáždění se bude modlit se mnou a za mě... V 11:30 končíme mši svatou a je čas jít ke stolu. Pozváno je mnoho hostů, je jich více než 400. Jsou to přátelé, příbuzní, křesťané ze sousedních vesnic, ale i místní nejchudší, kterým je vyhrazena první řada. 

V pondělí ráno jedeme do vesnice Tomunga, která leží asi o deset kilometrů dál, kde po zpovídání sloužíme mši. A pak se vydáváme na zpáteční cestu do Bangassou, kam dorazíme kolem 15. hodiny.

 

 

 

 

 

l'ordinazione dei due diaconi
La consécration des 2 diacres


 

Ouango



Tondomozunga




La torrefazione del caffé
la torrefaction du café








 

Il concerto
Le concert

 

Žádné komentáře:

Okomentovat