pátek 1. března 2024

Záplava podpory a modliteb

 

 

Insieme a Mons. Aguirre
Ensemble avec Mgr Aguirre,
 

Záplava podpory a modliteb

Pátek 23. února byl dnem, který byl vybrán pro oficiální oznámení o jmenování P. Aurelia pomocným biskupem v diecézi Bangassou. Vatikánská tisková kancelář zveřejnila tuto zprávu v ten den ve 12 hodin, do té doby panovalo absolutní utajení.

Nuncius si pro zveřejnění tohoto oznámení vybral naši komunitu zde v Bangui. Informoval jsem tedy komunitu, že nás před polednem navštíví nuncius spolu s několika dalšími hosty.

Ve stejnou dobu svolal své spolubratry v Arenzanu p. Federico, náš provinční představený, aby jim sdělil novinky.

Nuncius dorazil kolem 11:20 spolu s Mons. Juanem Josè Aguirrem, biskupem, který působí od roku 2000 v diecézi Bangassou. Byl tam také biskup z diecéze v Bouaru, kde jsem působil více než 30 let a biskup z Bossangoa, který předsedá biskupské konferenci. Přítomni jsou i naši mladí studenti teologie, kteří se zrovna vrátili ze školy dříve než obvykle. A nikdo nic neví…

Jdeme do kostela, kde se společně modlíme polední modlitbu. Poté nuncius začne číst oznámení o jmenování. Je to pro všechny velké překvapení!

Jeden ze studentů začne spontánně zpívat hymnus Te Deum a já už mohu obejmout přítomné biskupy, p. Mesmina, p. Cyriaque a všechny naše studenty.

Pak si beru slovo. Dnes je to právě 50 let, kdy byl biskupem jmenován v Bari karmelitán, kardinál Ballestrero. A právě dnes, 23. února, si připomínám den, kdy se v roce 1952 vzali můj táta a moje máma! V nebi se z toho jistě všichni velmi radují...

Po obědě ještě rychle navštívíme staveniště nového kláštera a pak s Mons Aguirre jdeme do města. Diskutujeme, mluvíme, probíráme vše, co teď bude následovat a připravujeme, co dál. Hned po Velikonocích pojedu do Bangassou, abych začal poznávat diecézi, kněze ve farnostech a některé farnosti i navštívím. Pokusíme se stihnout to ještě než nám tyto plány znemožní období dešťů. Budou to velmi intenzivní dva měsíce!

Na 9. červen je naplánované biskupské svěcení zde v Bangui. Bohužel to v Bangassou nebude možné uskutečnit kvůli nesjízdným cestám a také kvůli nedostatku ubytovacích možností.

Další den jsem požádal o setkání se seminaristy. V Bangassou je sice tzv. malý seminář, ale střední školu a teologii už musí studenti absolvovat v Bangui. To pro ně znamená opustit na několik let svou diecézi a rodinu. Setkáváme se s nimi společně s Mons. Aguirrem ve dvou budovách semináře. Je velmi krásné strávit s nimi čas, zažít jejich přátelský vztah s Mons Aguirrem, a vidět jejich touhu odevzdat se Bohu a církvi.

V neděli ráno odjíždím do Baora. Jenže... pár kilometrů před městem zastavujeme, protože nám jede vstříc starosta s několika mladými lidmi na motorkách. Dělají nám pak doprovod a v tomto průvodu vjíždíme do města.

Poslední úsek cestou na misii jdu už pěšky, obklopen jásáním, radostí a nadšením tolika lidí!

V posledních dnech jsem dostal stovky a stovky zpráv od mnoha lidí z celého světa! Je hezké vědět, že je kolem vás tolik podpory a tolik modliteb!




Il Nunzio Apostolico legge l'annuncio della nomina
Le Nonce Apostolique lit l'annonce de la nomination










Con i seminaristi di Bangassou
Avec les grand séminaristes de Bangassou à Bangui

Il sindaco di Baoro
le Maire de Baoro



 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat