čtvrtek 1. února 2024

Rolnická hrdost

 


Rolnická hrdost


Zatímco po celé Evropě vyjadřují tisíce zemědělců své (spravedlivé) rozhořčení nad systémem, který jim platí za to, že nepracují na půdě a nedojí krávy, ve Středoafrické republice v Bozoum jsme právě uspořádali velký zemědělský veletrh. Byly to tři slavnostní dny, které trvaly od 26. do 28. ledna.

Minulý týden jsem v Bangui na letišti přivítal Luisellu a Marca. Luisella je moje neteř a o cestě do Středoafrické republiky snila už léta. Využila tedy to, že sem mířil i Marco, který ji doprovodil. Marco přijel jako dobrovolník instalatér, aby pomáhal na stavbě nového kláštera v Bangui.


Přijeli ve středu 24. ledna. Odpoledne jsme strávili v hlavním městě a ve čtvrtek v 5.30 ráno jsme odjeli na sever. Oběd jsme si dali v Baoru a do Bozoum jsme dorazili večer, po téměř 600 km.


Zde už bylo všechno připraveno, o což se postaral skvělý tým místní Charity a také díky báječným studentům z našeho Lycée Saint-Augustin. Studenti se starali o příjem a registraci účastníků a také o sběr dat, souvisejících s prodejem produktů.


V pátek ráno jsme přivítali ministra zemědělství, který přijel veletrh oficiálně zahájit.


Veletrhu se zúčastnilo přibližně sto malých družstev z celého regionu. Několik družstev dorazilo z míst vzdálených až 350 km, zároveň přivezli své produkty k prodeji. Začali jsme improvizovanou přehlídkou všech družstev před ministrem, biskupem, úřadníky a hosty. Po projevech ministr obešel všechny stánky. Je to slavnost mnoha barev, výrobků, produktů, tvarů i odrůd.

Odpoledne jsme navštívili zeleninové zahrádky ve městě. Deště letos trvaly déle, což bylo znát na tom, co se na zahrádkách stihlo vypěstovat. Přesto byla jedna krásnější než druhá. A skutečnost, že se do této činnosti nově zapojuje stále víc mladých lidí, je zdrojem velké naděje.


V sobotu dopoledne doprovázím ministra, jeho delegaci a hosty na návštěvu na rýžová pole v Bohoro, což je 7 km od Bozoum.


Neděle je posledním dnem, který je zároveň dnem předávání cen oceněným vystavovatelům veletrhu a zahrádek.


Odpoledne jsou pozváni vítězové, dostávají diplomy, medaile a také cenu, kterou je nějaké nové zemědělské nářadí.


Tváře mužů a žen jsou velmi prosté, ale všichni jsou na práci, kterou s pokorou vykonávají, velmi hrdí. Oni sami jsou tím nejkrásnějším oceněním, kterým oni nás obdarovávají.


S blížícím se koncem veletrhu bylo možné provést první odhad prodeje, který se pohyboval kolem 40 -50 milionů CFA franků (60 000 až 75 000 eur). Je to o něco méně než v loňském roce, ale pro zemi a město Bozoum je to opět značná částka.


V pondělí ráno jsme v 5.30 opustili Bozoum. Za tři hodiny jsme dorazili do 110 km vzdáleného Bouaru. Navštívili jsme zde naše dvě komunity a pokračovali do Bangui, kam jsme dorazili v 17.30 hodin.


Byli jsme velmi, velmi unavení, ale také velmi šťastní.






























 


Žádné komentáře:

Okomentovat