pátek 19. ledna 2024

20 let zemědělského veletrhu v Bozoum

 

 






 

Oltre a questo, in questi giorni, dopo la celebrazione della Messa, domenica, nel villaggio di Bawi, sono andato per alcuni giorni a Bangui, dove siamo riusciti a completare l'impianto elettrico del piano terra del nuovo convento. E ieri sera abbiamo collaudato tutto l'impianto, ed acceso tutte le luci! E funziona tutto!

20 let zemědělského veletrhu v Bozoum


V roce 2004 jsem byl v Bozoum právě rok. Bylo tehdy těsně po (již několikáté) válce, která zemi (a zejména Bozoum) v roce 2003 zpustošila.


Po válce jsme se s pomocí francouzské Caritas (Secours Catholique) snažili pomoci lidem postavit se znovu na vlastní nohy a žít dál. Z různých odvětví, kterým bylo třeba pomoci, jsme dali přednost zemědělství, a to v regionu (ale to jsem zjistil až později), kde se v předchozích desetiletích hodně pracovalo na zakládání a rozvoji malých zemědělských družstev, tzv. groupements.


Nechtěl jsem dělat obvyklou zbytečnou akci s projevy hostů, což obnáší hlavně plýtvání peněz a energie. Proto jsme vymysleli "zemědělský veletrh": prostor pro vystavování a prodej toho, co zemědělci vypěstovali. Výsledek? 5 000 eur z prodeje během několika hodin. Tím bylo zaseto semínko, které dalo vzniknout tomu, co je nyní v celé zemi pojmem, jde prakticky o jediný zemědělský veletrh. V posledních několika letech, navzdory válkám, hrozbám a nemožným cestám, výsledky stále rostou a tržby zemědělských družstev v regionu (v okruhu více než 200 km) přesahují 100 000 eur.


Příští týden, od 26. do 28. ledna, se uskuteční již 19. ročník veletrhu, přípravy jsou v plném proudu.


Kromě toho jsem v těchto dnech po slavení nedělní mše svaté ve vesnici Bawi odjel na několik dní do Bangui, kde se nám podařilo dokončit elektroinstalaci v přízemí nového kláštera. Včera večer jsme celou instalaci vyzkoušeli a rozsvítili všechna světla! A všechno funguje!



Bawi



Bangui






Žádné komentáře:

Okomentovat