čtvrtek 1. září 2022

Školení učitelů a také Bozoum

 



Školení učitelů a také Bozoum

Poslední týdny před otevřením škol využíváme jako příležitost k zorganizování školení pro učitele.

V sobotu 27. srpna přijíždějí do Baora Jana a Thameur. Jana je ředitelkou české nevládní organizace SIRIRI, která už řadu let působí ve Středoafrické republice. Thameur je vynikající školitel.

Následující den s nimi jedu do Bozoum, kde pořádá nevládní organizace SIRIRI školení (budou dvě, jedno v Bozoum, druhé v Baoru) v duchu vzdělávacího programu, který vyvinul tým SIRIRI, s názvem „Škola hrou“. Je to velmi krásný pedagogický program, který aktivuje jak učitele tak i děti. Zaměřuje se na to, aby učení bylo atraktivní a přinášelo všem zúčastněným nejen radost, ale i lepší výsledky. Tato metodika stojí v prvních ročnících na výuce v národním jazyce sango.

Školení superviduje zkušený Thameur, své kolegy školí několik vybraných středoafrických učitelů, kteří už tato školení v minulosti sami absolvovali a mají s programem „Škola hrou“ vlastní praktické zkušenosti.

Přijet do Bozoum, to je pokaždé jakoby jedna velká párty! Potkávám tolik lidí, vidím známé tváře, vstřícnost se hrne ze všech stran, je to tak potěšující!

V neděli v 6 hodin ráno sloužím mši v kapli svatého Jana, je zcela zaplněná. Během dne se mi také podaří setkat se se zástupci Charity. Snažím se jim naslouchat, abych pochopil, co je třeba udělat, abychom pomohli různým zemědělským družstvům...

Do Baora se vracím v odpoledním lijáku. V pondělí jsem už zas na trase směr Bangui, kam přijíždím kolem 10.30 po ujetí obvyklých 400 km po hrbolatých silnicích. Práce na stavbě nového kláštera pokračují, v úterý ráno osazujeme šablony, do kterých budou vzepřené cihlové klenby, což je zde ve Středoafrické republice novinka.

Do Baora se vracíme ve středu, a to právě včas, abychom stihli oslavit výročí sestry Célestine, která si připomíná 25 let od složení svých řeholních slibů, přičemž 20 let strávila zde v Baoru.




Orchidee di Bozoum



 




Formazione insegnanti
Formation des enseignants-formateurs

Bozoum



Thameur, Jana et Kenny


 

 


Cantiere di Bangui
Le chantier de Bangui




Sr Celestine

 






Žádné komentáře:

Okomentovat