čtvrtek 22. září 2022

Můj zápisník

 

 



 

Můj zápisník

 

Takhle vypadalo pár mých posledních dnů.

Pátek: valná hromada venkovských škol

Otevření vesnických škol (jde o devět základních a šest mateřských škol, celkem je bude navštěvovat více než 2000 dětí). Akci předchází valná hromada, na které se scházejí zástupci obce a rodičů a všichni učitelé. Během tohoto setkání bilancujeme aktuální situaci a připravujeme znovuotevření škol, plánované je na pondělí 26. září.

 

Sobota: Bayanga Didi

Uplynul teď právě měsíc od chvíle, kdy jsme v Bayanga Didi umístili svatostánek s Eucharistií a já jsem slíbil, že přijedu alespoň jednou měsíčně sloužit mši svatou. Takže jsem v sobotu ráno kolem 5:30 vyjel z Baora. Celou noc pršelo a silnice byla v hrozném stavu. Do 80 km vzdáleného Bayanga Didi jsem ale kupodivu dorazil už kolem 8:30. Kostelík je čistý a přítomnost Eucharistie začíná přinášet své první ovoce. Zpovídám, sloužím mši a navštěvuji pár nemocných. Když se vracím ke kapli, vidím tři děti a zjišťuji, že dvě z nich jsou dvojčata, jsou zdravá a plná života! Večer se vracím do Baora a připravuji se na další den.

 

Neděle: Barka Bongo a Bangui

Jako každou neděli jedu do 40 km vzdálené vesnice Barka Bongo, abych se tam setkal s lidmi a sloužil mši.

Potom vyrážím do Bangui, jedou se mnou dva tesaři a ještě další lidi, je nás v autě celkem sedm a jsme pořádně naloženi! Cestujeme v dešti a do kláštera Karmel přijíždíme až kolem 19. hodiny.

Od neděle do středy trávím dny v Bangui.

V pondělí ráno začínáme osazovat rámy pro okna nového kláštera. Pracuji se dvěma tesaři z Baora (jmenují se Patriot a Louis), pomáhají nám André, klášterní údržbář a dva naši mladí studenti. Za pondělní a úterní dopoledne se nám podaří osadit 29 rámů: čili všechny, které můžeme osadit do stěn v přízemí. Úterní odpoledne je věnováno pracovní poradě na stavbě.

Na misii v Bangui dorazily posily: bratr Igor Joffin z Francie a otec Juan Diaz Quintana z Bolívie. Otec Igor s námi stráví rok, otec Juan by měl zůstat déle.

Odjíždím s nimi z Bangui ve středu kolem 10:30, do Baora přijíždíme večer. Ve čtvrtek 22. září pokračují br. Juan a br. Igor do Bozoum, kde budou žít a pracovat několik následujících měsíců.

 


Tre gemelli
trois jumeaux

Riunione per l'inizio scuole dei villaggi
AG pour l'ouverture des Evoles villageoises

Barka Bongo

 

La posa dei telai delle finestre a Bangui
Pose de cadres des fenetres à Bangui

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat