pátek 11. března 2022

Vysvětlení mé nepřítomnosti

 

 

Nizza - Nice
 
Vysvětlení mé nepřítomnosti

Minulý týden jsem na blogu nic nepsal, protože jsem narychlo odletěl do Evropy, abych tam doprovodil nemocného spolubratra.

Otec Marcello, kterému je 70 let (z nichž strávil 40 let ve Středoafrické republice), několik dní trpěl bolestmi. Zpočátku to vypadalo jako malárie, ale jak dny plynuly, zhoršovalo se to, došlo k poloparalýze na pravé straně těla. Takže mrtvice? Cévní mozková příhoda? Něco jiného…? Tady není možné provádět odborná vyšetření, natož řešit situací operaci, pokud by byla nutná.

Proto rozhodli představení ve čtvrtek 24. února k jeho odvozu do Itálie a požádali mě, abych ho doprovodil. Zorganizovat cestu do Itálie je vždy komplikované, natož s nemocným člověkem a ještě velmi krátkém čase. Díky Prozřetelnosti, a skrz ni díky mnoha lidem, kteří vynaložili velké úsilí, se tu skoro zázračnou akci podařilo zrealizovat.

Ve čtvrtek ráno dorazil v doprovodu bratra Aristida (profesionální zdravotník) o. Marcello do Baora. Odpoledne jsme odjeli do Bossemptele, vzdáleného 92 km, kde nám nocleh poskytly sestry karmelitky. Všichni jsme měli velký strach, protože Marcello nemohl chodit, nemohl koordinovat pohyby a začínal mít potíže s mluvením.

V pátek ráno jsme vyrazili už před 5. h a v 8:30 jsme byli v Bangui. Šli jsme rovnou na test na covid a doufali jsme, že jednak bude negativní a taky že výsledek přijde včas, abychom stihli letadlo. A všechno šlo dobře: test byl negativní, o. Marcello si trochu odpočinul a kolem 15.h už přijíždíme na letiště. Stihli jsme vyřídit všechny formality, projít kontrolami a kolem 17.h letadlo vzlétlo. V Kamerunu bylo dlouhé čekání při mezipřistání, kolem 23.h jsme odletěli do Paříže, kam jsme dorazili v 6 hodin ráno. Podařilo se nám ve spěchu proběhnout letiště a odletět do Nice, kam jsme dorazili kolem 9.h ráno.

Tam se setkávám s o. Davide, který pro nás přijel, okamžitě odjíždíme do nemocnice v Pietra Ligure, kde nás kolem 10:30 přijímají na pohotovosti.

Čekání je velmi dlouhé, ale brzy odpoledne se podle vyšetření dovídáme, že nejde o ischémii, ale spíše o hematomy, které tlačí na mozek. O. Marcello je přijat péče a po konzultaci s lékařem mohu odjet, zanechám ho ve velmi dobrých rukou. V úterý 1.3. byl o. Marcello operován a teď se pomalu zotavuje.

V sobotu večer jsem se setkal s příbuznými v Cuneu, kde jsem pak strávil několik dní.

Původní plán byl, že odletím hned ve čtvrtek, ale to nebylo možné, protože se nestihlo vyřídit vízum do Středoafrické republiky. V pátek 4. března jsem odletěl do Paříže, kde jsem si mohl vyzvednout pas a vízum na ambasádě. V jednom dni tam a zpět!

V neděli večer jsem odjel s Marcem Oliverem, mladým mužem z Caraglio, který nám bude na několik týdnů pomáhat zde v Baoru.

V pondělí jsme přenocovali v Paříži a druhý den pokračovali do Bangui, kam jsme dorazili odpoledne.

První deště letos přišly o něco dřív. Vidět, jak po dlouhém období sucha začíná znovu rašit tráva a všechno se začíná zelenat, to je úplná pastva pro oči!

V úterý pracujeme na stavbě a ve středu odjíždíme do Baora. Vracím se zas ke svým povinnostem, které byly z popsaných důvodů dočasně přerušené.


Monastero Carmelitane - Savona

Verduno
 



 

 

Parigi - Paris

 

 

a


Parigi - Collège des Bernardins



Bangui
Bangui - Lavori del nuovo convento
Travaux du nouveau couvent


 

Caffé

Žádné komentáře:

Okomentovat