pátek 8. ledna 2021

Dobrý začátek!

 

Ribelli a Bozoum
Les rebelles de 3R à Bozoum

Dobrý začátek!

Tady v Baoru začal nový rok 2021 nezvykle klidně, zejména proto, že kvůli přítomnosti rebelů ve městě nezněla nikde žádná hudba ani se netancovalo. V kostele jsme 31. prosince v odpoledních hodinách slavili mši s poděkováním za uplynulý rok, modlili se a vyjadřovali naději...! Noc proběhla tiše a ráno se šířily zprávy, že rebelové město opustili. Farnost v Baoru je zasvěcena Dítěti Ježíši, takže poutní slavnost připadá na den Zjevení Páně. V sobotu odpoledne se proto konal krásný průvod, procházelo se některými částmi města a zakončen byl v kostele požehnáním zejména dětem. Letos s námi tuto událost slavil biskup Mirek z Bouaru. Zatímco toto nedělní slavení ve městě pokračuje, beru si auto a vyrážím na cestu mimo město v naději, že mě na ní nepotkají žádná nepříjemná setkání. Mířím do vesnice Balembe, která je vzdálená od Baora 48 km. Zde slavím mši v malé kapli, jejíž zastřešení tvoří jen palmové listy. Odpoledne je věnováno různým hrám, ty tu neodmyslitelně patří ke každému slavení.

Navzdory tomu všemu ale panuje v ovzduší velké napětí, zejména proto, že se očekává vyhlášení předběžných výsledků prezidentských a parlamentních voleb, které se konaly 27. prosince. Volby nedopadly moc dobře. V mnoha městech nebyla možná účast u voleb kvůli rebelům, kteří střelbou zastrašovali obyvatele. V dalších městech jiné rebelové spálili už odevzdané hlasovací lístky. Prakticky se odhaduje, že hlasovalo pouze 38% oprávněných voličů. Předběžné výsledky byly oznámeny v pondělí večer, přičemž podle očekávání byl zvolen současný prezident, a to i navzdory velmi nízkému počtu voličů.

Panovaly však obavy, že po oznámení výsledků vypuknou velké nepokoje, ale prozatím je všude celkem klid, alespoň v naší oblasti. (Dnes, 7. ledna, však došlo v Bouaru ke střetům mezi rebely a armádou, střelba probíhala od 10:00 do 15:00 hod).

V úterý ráno využívám volný den a odjíždím do Bozoum, které je od 18. prosince obsazené rebely ze skupiny 3R. Zamířím nejdřív do Bouaru, kde vyzvedávám biskupa Mirka a spolu přijíždíme kolem deváté ráno do Bozoum.

Navštívíme komunity otců i sester a poté se jdeme setkat s rebely. Usadili se přímo u vjezdu do areálu misie, což je poblíž našich škol. Zdraví se s námi celkem srdečně, v rukou ale každý drží několik zbraní. Jsou v klidu, střídají se při kouření vodní dýmky. Mluvíme s nimi a žádáme je, aby změnili místo, na kterém se usadili a nechali děti a mládež, aby mohli chodit do školy a nemuseli se obávat kolem nich chodit. 

Biskup jde pak navštívit zástupce tzv. modrých přileb, kde mluví také s místními četníky a policií, kteří se na základnu OSN - Minusca uchýlili pod jejich ochranu... Já jdu mezitím do města. Dojímají mě srdečné reakce lidí, které potkávám. Na trhu mě vítají potleskem, což mi umožňuje všechny povzbudit a podpořit je k tomu, aby posílali své děti do školy.

Když po poledni z misie odjíždíme, míjíme rebely, kteří se mezitím skutečně přesunuli jinam.

S nadějí jdeme dál!







Balembe


P.Stefano


Mercato: banco della carne
Marché, le boucher




Žádné komentáře:

Okomentovat