čtvrtek 29. srpna 2024

Teď nám trochu funguje spojení

 


Teď nám trochu funguje spojení


Postupně se nám obnovuje připojení k internetu... a tak se snažím posílat texty a fotky. Od 15. srpna jsem nepsal. 


Jsme uprostřed období dešťů. Déšť miluju a přináší mi radost. Ale ty silnice… Ty si to nemyslí!


Ve čtvrtek 22. srpna jsme kolem 10:30 dopoledne vyjeli na misii, která je 75 km vzdálená od města Gamba a to po státní silnici č. 1., která teoreticky spojuje Bangassou s hlavním městem. Teoreticky píšu proto, že stav silnice byl katastrofální. Naposledy, když sem mířilo nákladní auto, které nám vezlo cement a další materiál, vyjelo z Bangui v polovině června, dorazilo do Bangassou na konci července, tedy po měsíci a půl! Asi do vzdálenosti 60 km od Bangassou je silnice v délce 200 metrů v tak špatném a hrozivém stavu, že si zaslouží označení "generální". V ní jsme na chvíli uvízli v blátě. Ale zvládáme to a po čtyřech hodinách přijíždíme ve 14.30 do Gambo. Je tu farnost, kde žije a pracuje kněz a jáhen, a v neděli tam budeme slavit a udělovat svátost biřmování.


Odpoledne začínáme setkáním s kněžími a katechezí s biřmovanci, která pokračuje v pátek a v sobotu. V těch dnech se setkáme s pastorační radou a pak s těmi, kteří mají na starosti misijní školu, ve které se velmi dobře vzdělává asi 300 dětí. Prostory jsou ale velmi chabé, využívají se dva farní sály a dvě slaměné kůlny. Naším snem a plánem je vybudovat školu hodnou tohoto slova a v příštích měsících s tím chceme začít. Doufáme, že se nám podaří sehnat potřebné finanční prostředky.


V neděli ráno bylo vše připraveno na slavení mše svaté, byla slavnostní a hojně navštívená. Byly tu i děti, které ještě ani neuměly samy chodit. A i tyto děti už zvládají tančit nebo alespoň tleskat!


Odjížděli jsme kolem půl jedné odpoledne a doufali, že "generálka" nebude tak špatná jako při předchozí cestě. Naštěstí v noci nepršelo a my jsme projeli bez větších problémů. A tak jsme kolem čtvrté hodiny odpoledne dorazili do Bangassou.


V úterý jsem se opět vydal na cestu, abych doprovodil kněze do 75 km vzdálené farnosti Ouango. Cesta je docela dobrá a za dvě hodiny jsme na místě. Ve středu ráno pokračuji do Bemy, misie v blízkosti řeky, kterou jsem navštívil v dubnu. Řeka je stále plná vody a hladina zas stoupla nejméně o dva metry. Silnice ve vesnici je pokryta vrstvou bahna 20 cm a lidé v tom musí chodit bosi!



 

 

 

 

 

La chapelle de Gambo

 

 

 

 






La scuola provvisoria, molto provvisoria
Les salles de classe, très très provisoires






 

Žádné komentáře:

Okomentovat