čtvrtek 29. srpna 2024

Teď nám trochu funguje spojení

 


Teď nám trochu funguje spojení


Postupně se nám obnovuje připojení k internetu... a tak se snažím posílat texty a fotky. Od 15. srpna jsem nepsal. 


Jsme uprostřed období dešťů. Déšť miluju a přináší mi radost. Ale ty silnice… Ty si to nemyslí!


Ve čtvrtek 22. srpna jsme kolem 10:30 dopoledne vyjeli na misii, která je 75 km vzdálená od města Gamba a to po státní silnici č. 1., která teoreticky spojuje Bangassou s hlavním městem. Teoreticky píšu proto, že stav silnice byl katastrofální. Naposledy, když sem mířilo nákladní auto, které nám vezlo cement a další materiál, vyjelo z Bangui v polovině června, dorazilo do Bangassou na konci července, tedy po měsíci a půl! Asi do vzdálenosti 60 km od Bangassou je silnice v délce 200 metrů v tak špatném a hrozivém stavu, že si zaslouží označení "generální". V ní jsme na chvíli uvízli v blátě. Ale zvládáme to a po čtyřech hodinách přijíždíme ve 14.30 do Gambo. Je tu farnost, kde žije a pracuje kněz a jáhen, a v neděli tam budeme slavit a udělovat svátost biřmování.


Odpoledne začínáme setkáním s kněžími a katechezí s biřmovanci, která pokračuje v pátek a v sobotu. V těch dnech se setkáme s pastorační radou a pak s těmi, kteří mají na starosti misijní školu, ve které se velmi dobře vzdělává asi 300 dětí. Prostory jsou ale velmi chabé, využívají se dva farní sály a dvě slaměné kůlny. Naším snem a plánem je vybudovat školu hodnou tohoto slova a v příštích měsících s tím chceme začít. Doufáme, že se nám podaří sehnat potřebné finanční prostředky.


V neděli ráno bylo vše připraveno na slavení mše svaté, byla slavnostní a hojně navštívená. Byly tu i děti, které ještě ani neuměly samy chodit. A i tyto děti už zvládají tančit nebo alespoň tleskat!


Odjížděli jsme kolem půl jedné odpoledne a doufali, že "generálka" nebude tak špatná jako při předchozí cestě. Naštěstí v noci nepršelo a my jsme projeli bez větších problémů. A tak jsme kolem čtvrté hodiny odpoledne dorazili do Bangassou.


V úterý jsem se opět vydal na cestu, abych doprovodil kněze do 75 km vzdálené farnosti Ouango. Cesta je docela dobrá a za dvě hodiny jsme na místě. Ve středu ráno pokračuji do Bemy, misie v blízkosti řeky, kterou jsem navštívil v dubnu. Řeka je stále plná vody a hladina zas stoupla nejméně o dva metry. Silnice ve vesnici je pokryta vrstvou bahna 20 cm a lidé v tom musí chodit bosi!



 

 

 

 

 

La chapelle de Gambo

 

 

 

 






La scuola provvisoria, molto provvisoria
Les salles de classe, très très provisoires






 

neděle 18. srpna 2024

Internetové odmlčení a klid

 

Internetové odmlčení a klid

Již téměř dva týdny je naše internetové připojení tak slabé, že je prakticky nulové...

Tady v Bangassou jsou dva telefonní operátoři: Telecel, který má ucházející internetové služby, ovšem teď je už asi deset dní vypnutý, druhý je Orange, ten funguje sice každý den několik hodin, ale bez internetového připojení...

Minulý týden se mi podařilo text blogu zveřejnit, ale bez fotografií. A obávám se, že tento týden tomu nebude jinak.

Psal jsem vám v pondělí 5. srpna, kdy jsme zahajovali duchovní rekolekce. Je to týden ticha a modliteb, kterého se zúčastnili všichni kněží diecéze Bangassou. Provázel nás otec Cyriaque, karmelitán. Rozjímali jsme o daru kněžství, tajemství a službě a modlili se.

V neděli 11. srpna jsme slavili závěrečnou mši svatou, při níž bylo oznámeno nové rozmístění kněží. V pondělí, úterý a ve středu se konalo diecézní pastorační setkání, na kterém se sešli kněží a laici z jednotlivých farností, aby zhodnotili vykonanou pastorační práci a připravili program na rok 2024-25, jehož tématem bude Rodina a Jubileum.

Dnes, na svátek Nanebevzetí Panny Marie, jsme si udělali přestávku a zítra zas budeme pokračovat v práci, a to představením nových katechetů.

A dnes ráno jsem se vydal slavit mši svatou do Pande, malé kapličky 7 km od Bangassou, abych se tam modlil a oslavil svátek Panny Marie.

čtvrtek 8. srpna 2024

980 km od Bangui

980 km od Bangui


Po menším odmlčení, způsobeném v posledních dnech absencí internetového připojení, jsem zase tady.


Můj návrat do Středoafrické republiky provázelo několik nečekaných událostí: když jsem dorazil na letiště v Miláně, zjistil jsem, že moje letenka platila na předchozí den! Díky otci Davidovi a naší cestovní kanceláři BBC se mi přesto podařilo odletět a 24. července jsem dorazil do Bangui. O několik hodin později jsem už slavil mši svatou s “dětmi” (nyní ale již dospělými), které navštěvovaly v letech 1992-2003 seminář v Bouaru, který jsem tehdy vedl.


Odlet do Bangassou, plánovaný na 25. července, byl odložen na pátek 26. července. Nakonec jsem do Bangassou sice dorazil, ale biřmování v Bakouma, které jsem měl v programu, muselo být odloženo. 


Ve středu kolem deváté hodiny ráno jsme s biskupem Aguirrem odjeli do Rafai, vzdáleného 150 km na východ. Přes rozbité mosty a trajekty jsme dorazili v 16:30 k řece Chinko. Na druhé straně řeky jsme viděli několik stovek lidí, kteří na nás volali. Byli to křesťané z farnosti a takto vítali své biskupy.


Rafai je malé městečko s misií, o kterou se velmi dobře stará komunita Menších bratří. Nacházíme zde otce Jeronýma z Polska a otce Maxima ze Středoafrické republiky.


Ve čtvrtek jsme se vydali každý svou cestou: biskup Aguirre odjel do 15 km vzdáleného Selinu biřmovat, zatímco já jsem odjel do Dembie, 70 km východně od Bangassou. Cesta je ve špatném stavu a trvá nám téměř 3 hodiny než jsme dorazili do cíle. Jsme 980 km od Bangui a hned za vesnicí je řeka, voda téměř vystupuje z břehů. Už víc než dva týdny stojí přívoz, je napůl ve vodě.


Jérôme celý den dokončuje přípravu biřmovanců a my tu přespáváme. Dostávám malou chatrč se slaměnou střechou a spoustou velkých pavouků, ale moskytiéra nad posteli mě naštěstí chrání...


V pátek v 9 hodin ráno, po zpovídání, zvon (což je zde velký dřevěný buben, zvaný LINGA) ohlašuje začátek mše: je tu více než 60 biřmovanců a účast věřících je veliká.


Odpoledne, kolem 15. hodiny, se vracíme do Rafai. Po sprše jsem se vydal do kostela na katechezi biřmovanců: bylo jich přes 150, velmi pozorných a dobře připravených.


Sobota je trochu klidnější, dopoledne zas probíhají katecheze a odpoledne zpovídání.


V neděli dopoledne jsme slavili mši s biskupem Aguirrem společně. I zde byla velká účast, zpívalo se, tančilo a modlili jsme se.


Na konci mše se konal ješte jeden průvod s dary pro nového biskupa. Patřila k nim ovce (biskup je přece pastýř) a křeslo, které bylo v dávných dobách vyhrazeno pro náčelníka vesnice.


V pondělí ráno jsme vyrazili asi v 6.15 a do Bangassou, kam jsme dorazili v 11.30 hodin.


Odpoledne začínáme týdenní duchovní rekolekce pro všechny kněze v diecézi s o. Cyriakem z našeho karmelitánského kláštera v Bangui.