pátek 23. února 2024

Od severozápadu k jihovýchodu

 

 

 

Od severozápadu k jihovýchodu

Tento text je 615., který jsem na tomto blogu zveřejnil. Existují různá slova, z některých slov je těžké sestavovat věty. A tento příspěvek je těžký, velmi těžký.

V těchto hodinách, přesněji dnes 23. února 2024 ve 12 hodin bude zveřejněno rozhodnutí papeže, jmenovat mě pomocným biskupem v diecézi Bangassou.

Když mi před několika týdny bylo oznámeno toto papežovo rozhodnutí, cítil jsem směs všech možných pocitů: strach, pocit nedostatečnosti, radosti, důvěry v Boha a naději v podporu mnoha lidí.

Biskupská služba je obrovský závazek, pročítám teď různé související dokumenty. Ale být tím, čím by opravdu biskup měl být, to by chtělo nejméně čtyři lidi a navíc opravdu dobré lidi (což není můj případ!). K tomu všemu, co by biskup měl stihnout a zastat, na to by potřeboval alespoň 48 hodin.

Čím více čtu a studuji, tím více si připadám malý a neschopný a nemyslím tím až tak výšku postavy. Biskupská služba je vážná věc. Čtu, že “biskupské svěcení ontologicky připodobňuje biskupa k Ježíši Kristu, jako pastýři církve. Biskupským svěcením se biskup stává svátostí Kristovou, kterou zpřítomňuje. Skrze svou službu působí mezi lidmi, hlásá Slovo, vysluhuje svátosti víry a vede svou Církev.“ (Spisovna biskupů, Apostolorum successiones, č. 12).

Bangassou se nachází na jihovýchodě země, na opačném konci od Bouaru. Je to diecéze o velikosti 135 000 km2 (celá Itálie má rozlohu 302 000 km2, což je více než dvojnásobek). Nevedou tam prakticky žádné cesty, je to město vzdálené 750 km od Bangui a dojet tam se počítá na dny, tedy pokud je myšleno období sucha. Kamionům, které tam míří z Bangui, trvá cesta jeden až dva měsíce. Současný biskup Juan José Aguirre, Španěl z Cordoby, vede diecézi od roku 2000. Je skvělý biskup, velmi odvážný, kompetentní a podnikavý. V diecézi zažil válku a mnoho utrpení, z důvodu různých rizik jsou stále ještě dvě misie zavřené.

Přijal jsem a musím říct, že to nebylo jednoduché. Nebo spíše... přijetí ještě bylo snadné, ale pak následovaly dny a noci plné přemýšlení a chvění. Ale také radosti. Vždyť vím, že na to nemám. Ale také vím, že Bůh, který to takhle chtěl, mi dá potřebnou milost a sílu pracovat na vinici v Bangassou. Jsem si vědom svých limitů, ale ještě více jsem si vědom Božího milosrdenství, síly
svátosti a darů Ducha svatého.

Věřím v sílu modliteb a podporu od vás všech, kteří mě máte rádi a držíte mi palce. Počítám s vašimi modlitbami a prosím vás o ně!

 



 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat