čtvrtek 12. října 2023

Oslavy 50. výročí založení karmelitánské misie v Baoru

 

 

 

 

 

Oslavy 50. výročí založení karmelitánské misie v Baoru


Minulý týden jsem představil historii misie v Baoru (velké poděkování patří všem překladatelům!). A ve čtvrtek 5. října jsme zahájili slavení.

Při této příležitosti jsme pozvali obyvatele Baora a okolních vesnic na třídenní program, který se skládal z katechezí, rozjímání, setkávání, což jsme vše shrnuli pod název “Konference".


Ve čtvrtek, za prudkého deště, křesťané z Baora vítali lidi, přijíždějící z okolních vesnic. Někteří dorazili pěšky, jiní na motorkách, na kolech nebo na korbě nákladního auta... Odpoledne jsem dvakrát odjel až do 17 km vzdálené vesnice Pate Bonambolo. Uvízli tam zástupci, přijíždějící z nejvzdálenějších vesnic, protože se jim porouchalo nákladní auto, které je mělo přivézt.


V pátek a v sobotu se konala katechetická setkání: kostel byl plný, sešlo se asi 350 lidí. Přijeli i otcové z jiných misií - z Bangui otcové Stefano a Christo, z Yole otec Marcello a z Bouaru otec Mesmin. Několik otců a sester, někdejší misionáři z Baora, poslali zvukové nebo písemné zprávy - otec Carlo, otec Giuseppe Agosteo a sestra Biagina.


Kromě katechezí nechyběly ani chvíle tiché modlitby a pak slavení. Museli jsme pro všechny myslet i na zajištění jídla a přístřeší!


V sobotu odpoledne probíhalo zpovídání, po něm následoval "obětní průvod" ("dodo ti dimes"), což je slavnostní způsob, jakým lze přispět na náklady Konference aspoň malým darem.


V neděli ráno předsedal biskup hlavní mši svaté. Před 50 lety, 8. října, sem do Baora přijel otec Charles, a ve velmi skromných poměrech tu naše práce začala.



 

Arrivi
arrivages


 

Le catechesi
Les catéchèses

 

 

La cucina
la cuisine

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Pranzo di festa
Repas de fete












 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat