čtvrtek 18. srpna 2022

Budování nezávislosti

 



Baoro
 

Budování nezávislosti

Dne 13. srpna 1960 se Středoafrická republika osamostatnila od Francie. Ty roky tehdy probíhaly ve znamení velkých nadějí, velkých bojů a velkých snů, byl to historický okamžik pro miliony lidí.

Dnes je Středoafrické republice 62 let. Je to málo nebo hodně...? Málo, protože je to mladá země. Hodně, proto je čas udělat inventuru a pokusit se porozumět tomu, proč mnoho snů z prvních let zůstalo jen sny.

První prezident Barthélémy Boganda snil o zemi založené na principech „Jednota, důstojnost, práce”. Stanovil pět sloves, která měla být kombinována všemi možnými a představitelnými způsoby: „Bydlet, vzdělávat, ošatit, vychovávat, nasytit". Je před námi ještě dlouhá cesta než se podaří uspokojit základní potřeby čtyř až pěti milionů obyvatel, vlastně je to stále naléhavější.

V pátek, v předvečer Dne nezávislosti, zvou zástupci úřadů věřící k modlitbám do kostelů a do mešit.

V sobotu se mohutně slaví, i když ještě větší oslavy bývají spíše 1. prosince, kdy se připomíná výročí vyhlášení republiky.

Už jsem skoro uzdravený, takže se vracím do běžného pracovního provozu. V neděli jsem v Bawi, abych tam sloužil mši, v pondělí ráno odjíždím do Bouaru. Doprovázejí mě někteří studenti z naší zemědělské školy v Bangui, kteří zde a v Bouaru strávili dva týdny praktického výcviku. Tito studenti patří k (mnoha) nadějím této země.

V Bangui pokračují práce na stavbě nového kláštera. V úterý se betonuje druhá část stropní desky mezi přízemím a prvním patrem.

V úterý přichází čas loučení. Brzy dokončí svou misi biskup Santiago de Wit Guzmán, apoštolský nuncius. Je papežovým velvyslancem ve Středoafrické republice a jeho úlohou je také (nebo především) reprezentovat jednotu univerzální podoby Církve i v Církvi této země.

Známe se už dlouho, protože v letech 1998 až 2001 ve Středoafrické republice působil jako tajemník nunciatury. Jsem proto pozván s desítkou přátel na ceremoniál, při kterém ho oficiálně pozdraví i prezident republiky a předá mu čestné vyznamenání.

A tak se v 15:00 nacházím v Palais de la Renaissance (Prezidentský palác), kde se koná jednoduchý, ale významný obřad.

Církev ve Středoafrické republice hraje pro všechny obyvatele vzácnou roli při hlásání Božího slova, které se zpřítomňuje ve stovkách škol, v nemocnicích, ošetřovnách, kaplích a v malých kostelích. A to i na těch nejodlehlejších místech. Je to proces, který jde vpřed a my doufáme a modlíme se za to, aby pomohl Středoafrické republice na její velké cestě k nezávislosti.


Alunni della Scuola Agricola e una delle nostre oche
Les élèves de l'école d'Agriculture et une des nos oies

 

 

 

 

Bangui

Il Presidente della Rep.Centrafricana
Le président de la Rép.Centrafricaine



Cantiere del nuovo convento di Bangui
Le chantier du nouveau couvent de Bangui






 

Žádné komentáře:

Okomentovat