středa 15. června 2022

Návraty a odlety

 


 

 

Návraty a odlety

V těchto dnech je tu s námi otec Xaviero, náš provinciální představený, spravuje komunity v Itálii, a to v Arenzanu, Janově, v Desertu di Varazze, v Bocca di Magra, v Savoně, Loanu a v Turíně. V České republice kláštery v Praze a ve Slaném. Ve Středoafrické republice našich pět komunit. Zůstane s námi měsíc. Pro něj je to vlastně tak trochu návrat, protože tady ve Středoafrické republice žil a pracoval v letech 1998 až 2004. Tuto neděli jsme se společně vydali do Samba Bougoulou, jedné z vesnic, kde před lety působil. Lidé ho nejprve zdravili, ale aniž ho poznali. Když zjistili, koho vlastně zdraví, rozjásali se.

Během mše jsme provázeli chlapce a dívky různými etapami katechumenátu, pět dětí a jedno miminko otec Xavier pokřtil. V úterý jsme odjeli společně do Bouaru, kde navštívil naše další komunity. V poledne připravili mladí muži ze semináře malou oslavu jednak jako přivítání provinciála, ale také jako rozloučení s Mariem a Luiginou. V průběhu jejich 50 let manželství k nám jezdí mnoho let a pravidelně nám pomáhají na misiích. Mario v tichosti zastane práci za čtyři a to od elektřiny, přes solární panely, soustruh, tesařské nástroje atd. Luigina, je sice o něco méně tichá, ale i ona stíhá pracovat za čtyři lidi někde mezi kuchyní a šicím strojem.

Je středa, 15. června, začíná závěrečná besídka naší mateřské školy 'Il Germoglio' zde v Baoru. Osm učitelů vytrvale pracovalo a nyní ukončují školní rok. Probíhá slavnostní ceremoniál a malé děti ve věku tří do pěti let jsou navzdory vedru plné energie. Vztyčuje se vlajka, následuje zpěv státní hymny, pár proslovů, spousta tanců a zpívání a vše zakončíme předáním sešitů a děti dostanou chleba s nutellou.

Milé děti, ať máte dobrý život!


Le maestre della scuola materna
Les monitrices





Mario e Luigina

Battesimi a Samba Bougoulou
Les baptpèmes à Samba Bougoulou

P.Saverio, provinciale
P.Vavier, provincial






Žádné komentáře:

Okomentovat