čtvrtek 3. února 2022

Byl to velký veletrh!

 

 

Suzanne
 
Byl to velký veletrh!

Tak navzdory všem komplikacím se nám i letos podařilo uspořádat zemědělský veletrh v Bozoum. Byl to už 17. ročník, tyto veletrhy organizujeme od roku 2004 až dodnes.

Loni jsme ho kvůli válce pořádat nemohli a problémy i letos přetrvávají. V oblastech kolem měst Bocaranga, Ndim a Ngaundaye probíhají střety mezi bandami rebelů. Ruští žoldáci a středoafričtí vojáci tam varují obyvatelstvo, aby nechodilo do polí, některé silnice jsou zaminované, byl zničen dlouhý most mezi Bocarangou a Bozoum. To znemožňuje spojení a nutí kamiony projíždět oklikou přes Bouarem, což znamená další rizika a zajížďku 150 km. A jako by ani to nestačilo, na silnicích je množství bariér, a to buď vojenské nebo policejní. To způsobuje, že před nimi čekají kolony kamionů a blokují provoz. Řidiči jsou nuceni u bariér platit, aby mohli dál v cestě pokračovat.

Výsledkem je zvýšené nebezpečí na silnicích a víc než dvojnásobně zvýšené náklady na přepravu. Důsledkem je také pokles počtu kamionů, zvlášť těch, které přijíždějí z daleka.

A přesto... když jsme v pátek 28. ledna zahájili veletrh přehlídkou zemědělských družstev, viděli jsme šťastné a hrdé tváře tolika žen a mužů nejen z Bozoum, ale i z blízkých a vzdálených vesnic.

Přítomno bylo 160 družstev, což je rekord v historii veletrhů. Připravili jsme stánky pro všechny vystavovatele, objevily se na nich všechno možné produkty od manga z Bocarangy až po kávová zrna, arašídy, rýži, sezam, karkadé, kukuřici, proso, saláty, mrkev, rajčata...

Veletrh trval tři dny, snad všichni z Bozoum se ocitli na jednom místě, buď nakupovali nebo prodávali, případně provozovali občerstvení, nabízeli oblečení, nápoje, jídlo atd. Prostě jedna obrovská párty pro celé město!

V pátek odpoledne jsme navštívili 25 zeleninových zahrádek, což byla další přehlídka plná krásy, preciznosti a barev. Této přehlídky se účastní mnoho žen. Jednu překrásnou zahradu prezentovala 16letá dívka, studentka gymnázia. Je to mimo jiné zpráva i o tom, jak je zemědělská práce zajímavá a inspirující!

Organizace a příprava veletrhu je velmi náročná práce. Podílí se na ní už řadu let
 zástupci Charity, každoročně také studenti naší střední školy sv. 
Augustina, kteří i letos odvedli skvělou práci. Vítali vystavovatele, pomáhali chystat smlouvy i s prodejem zboží, připravovali odměny pro oceněné, zapisovali kalkulaci uskutečněných tržeb.

Výsledky jsou navzdory všemu velmi povzbudivé. Během tří dnů byly všechny produkty prodány, obrat se pohyboval kolem 60 milionů CFA franků (90 000 eur). Je to obrovská suma peněz, ze které mají prospěch družstva, město Bozoum a celý region.

Přítomen byl i biskup z Bouaru, který veletrh zahájil a všem požehnal, italské sdružení „Amicizia Missionaria“ z Arenzana projekt finančně podpořilo.

Jediným stínem akce bylo to, že pozvání nepřijal nikdo z pozvaných zástupců vlády a velkých organizací, jako je FAO a další významné neziskové organizace.

I tak to byl velký veletrh!


Gli alunni del nostro Liceo St. Augustin
Les élèves de notre Lycée st Augustin

La sfilata d'apertura
Le defilé de l'ouverture







Gli orti
Les jardins potagers




Premiazioni
Remise des Prix

Premiazioni
Remise des Prix

Il vescovo di Bouar
L?eveque de Bouar





Premiazioni
Remise des Prix
 


 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat