pátek 10. ledna 2020

Milost za milostí...



sr Graziana

Milost za milostí...

Evangelium svatého Jana začíná slavným textem o Kristu, o Božím slově, které se stalo tělem. Díky němu „jsme všichni dostali milost za milost“ (Jan 1:16).

V těchto dnech jsme byli obdarováni ještě posledními vánočními dárky! V pátek jsem odjel do Bangui na velké setkání zástupců Charity, jehož cílem bylo vypracovat a přijmout postup pro boj proti zneužívání. V pátek odpoledne jsem zažil velikou radost ze setkání se sestrami Rosou, Grazianou, Rosalie a Chiarou, které žily a pracovaly v Bozoum do roku 2013. Přijely sem do Středoafrické republiky nyní se svou generální představenou, sestrou Fatimou. Všechny doprovázejí sestru Rosalie, mladou středoafrickou řeholnici, která má za sebou dlouholetou přípravu. V neděli 5. ledna bude ve Středoafrické republice skládat své věčné sliby a tím se zaváže k službě Bohu, bratrům a sestrám na celý svůj život. Po složení těchto slibů jsme velmi brzy ráno v pondělí odjeli společně do Bozoum.

Bylo úžasné vidět radost zástupu lidí, kteří se přišli pozdravit s misionářkami. Tyto ženy strávily tady v Bozoum mnoho let a sdílely svůj život s místními lidmi. Rozdávaly lásku a podporu, dávaly příklad, pomáhaly zejména chudým, dětem, starým lidem, mladým, dospělým, mužům, ženám... prostě všem!

V neděli ráno, před začátkem mše, přišla jedna dívka, jménem Grace. Její krásný příběh je utkán z darů a tajemství Boží lásky a něhy. V roce 2008 přišel do Bozoum otec dvou dětí, Pierra a Grace. Odvedl ty děti z vesnice, kde jim hrozilo obviněni z čarodějnictví a odsouzeni k smrti!

Po několika týdnech, které děti dočasně trávily v komunitě misionářek, které se jich ujaly, se pro ně našlo díky sestře Elviře v Berberati přijetí ve dvou adoptivních rodinách. K jedné z nejkrásnějších vzpomínek, které zazněly, patřilo to, jak si jedna z misionářek, tehdy skoro 70 letá, s dětmi hrála. Občas jsem od Grace dostával zprávy a pozdravy, ale až v neděli jsem se s ní po mnoha letech setkal osobně. Je jí nyní asi 17 let! Bylo to setkání, které mě velmi dojalo!

Život je zázrak!
Sr Rosalie




















Žádné komentáře:

Okomentovat