pátek 9. listopadu 2018

Madagaskar, díl 2.


Madagaskar, díl 2.
Probíhá druhý týden, který trávím na Madagaskaru. Je nás tu dvanáct otců karmelitánů z různých frankofonních zemí Afriky (Burkina Faso, Pobřeží slonoviny, Togo, Kamerun, Středoafrická republika, Kongo, Madagaskar a Senegal), je tu také jeden otec z Malawi a jeden otec z našeho generálního domu v Nigérii.
Prakticky každý den věnujeme dlouhým, ale zajímavým jednáním. Církev a Karmel se rozvíjejí v mnoha afrických zemích. Mnoho mladých lidí klepe na naše dveře a my se snažíme přinést - a to ve velmi odlišných zemích a kulturách - bohatství a krásu evangelia a zkušenosti ze života s Bohem a z modliteb k našim svatým.
Středeční ráno je pro zdejší zemi důležitým dnem: volí se prezident. Využíváme tuto příležitost pro různá setkání a odpočinek. Ráno navštívíme karmelitány v Amposanimalo, žijí v klášteře Antananarivo. Žije jich tam čtrnáct a působí velmi vyrovnaně a odhodlaně. Trávíme s nimi dost času a sdílíme zkušenosti o našich komunitách a zemích, ve kterých žijeme. Odpoledne jedeme navštívit katedrálu a hrob Victorie Rasoamanarivo, která byla za svého života velkým dobrodincem, první blahoslavenou Madagaskaru (blahoslavil ji papež Jan Paul II). Ve večerních hodinách jsme navštívili malou komunitu karmelitánských misionářek a společně jsme s nimi slavili svátek jejich zakladatelky. Sdíleli jsme společně sváteční večeři (a společné mytí nádobí), večer jsme zakončili v nádherné atmosféře odpočinku, písních a tanci.
V pátek naše setkání zakončíme a v neděli se vydám na zpáteční cestu do Středoafrické republiky, kam bych měl dorazit v pondělí odpoledne.















le Monache Carmelitane
les carmélites de Antananarivo


Cathédrale de Antananarivo











Žádné komentáře:

Okomentovat