pondělí 23. září 2024

Řím

 

 

 


Řím 

Píši vám z Říma, kam jsem přijel v neděli 15. září. Jsem pár set metrů od Svatopetrského náměstí s dalšími 114 novými biskupy ze 49 zemí! Je to úžasný zážitek. Máme velmi nabitý program, s promluvami k nám přicházejí kardinálové, biskupové a zástupci vatikánských dikasterií. Vše je velmi intenzivní, krásné a my jsme za to vděční. Je to také vzácná příležitost setkat se s mnoha biskupy z velmi odlišných zemí a prostředí, a to z Indie, Jižní a Střední Ameriky, Iráku, Sýrie, Afriky, Madagaskaru, Indonésie, Nového Zélandu... 

Úterý a středu jsme strávili v Urbanianu, tedy univerzitě, na které studují seminaristé a kněží z misijních zemí. Přišli sem další biskupové ze zemí jako je Evropa, Severní Amerika, Brazílie, Čína, Austrálie: celkem se nás tam sešlo 264! Je úžasné sejít se v takovém počtu, všichni nově vysvěcení. Jsme naplněni touhou dát se do služeb církve a s velkou prostotou být k dispozici Božímu lidu, který je nám svěřený. Zde, v Urbanianě, potkávám Jospina a Sharaffa, dva seminaristy z Bangassou, kteří přijeli do Říma před několika měsíci. Za pár týdnů zde zahájí své studium teologie s dalšími 162 seminaristy z celého světa, což bude jistě jedinečný zážitek. 

Sobotní dopoledne je věnované setkání s papežem. V kompletním ustrojení vstupujeme v 8 hodin do Vatikánu a v 9 hodin jsme shromážděni v jednom ze sálů Apoštolského paláce vedle baziliky sv. Petra (La Sala Clementina), krásném prostoru ze 16. století. Přichází papež a velmi prostě říká, že nepřišel pronášet žádnou řeč, ale vést s námi dialog. Pak zazní od mnoha z nás série otázek i hledání odpovědí mezi námi a papežem. Hned v úvodu papež říká, že nás zve k zachování si smyslu pro humor, k tvořivosti, která vychází ze svobody srdce, k síle, která je darem od Boha. Připomíná nám, že síla je dar a že když se budeme modlit, získáme ji. Nabádá nás k blízkosti s Bohem, s našimi bratry biskupy, s našimi kněžími, s lidmi, kteří jsou nám svěřeni. Později se s ním zdravím a povídám si s ním o Středoafrické republice, vím, jak mu leží na srdci. Vzpomíná také na svou návštěvu Bangui a zahájení Svatého roku milosrdenství v roce 2015 v Bangui. Po setkání s papežem Františkem, které trvalo téměř dvě hodiny, jsme sešli do baziliky svatého Petra, kde jsme v poledne společně sloužili mši, které předsedal kardinál Tagle. Za pár dní odjedeme, obohaceni o jedinečný zážitek, který k nám promlouval o Bohu, o Ježíši, o kráse a svěžesti církve, která je katolická, tedy univerzální. A ona opravdu je!









Sulla tomba di san Pietro
Sur le tombeau de St Pierre















Messa in San Pietro
La Messe à saint Pierre




 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat