sobota 7. září 2024

Na cestách

 

 

 

Na cestách

Minulou neděli jsem jel do Bandoufou, což je vesnice ležící 25 km od Bangassou. Stav silnice je dobrý, a tak jsme dorazili do cíle za méně než hodinu. Setkali jsme se tam s místní komunitou křesťanů a s věřícími z okolních vesnic a slavili jsme mši svatou v krásné kapli. Krásné, ale nyní už velikostí nedostatečné, protože se komunita rychle rozrůstá.

Když jsem sloužil mši svatou, přemýšlel jsem o tom, co by se dalo udělat, abych ji zvětšil a lidé měli velký a krásný kostel. Po mši svaté se setkáváme s kandidáty na biřmování, které budeme provázet v průběhu roku a začátkem roku 2025.

Poté se setkávám se zástupci ze všech okolních kaplí a společně vyhodnocujeme situaci. Je zajímavé vidět katechety v rolích těch, kteří se snaží reagovat na hlad lidí po Bohu a radí se, co s tím.

Je zde také škola s více než 250 dětmi. Resp. použít slovo škola, není úplně přiměřené. Řekněme, že tu existují třídy, žáci a učitelé. Ale je zde naprostý nedostatek struktury. Děti chodí do školy, která funguje pod třemi střechami ze slámy a vlastně sedí na zemi. Takže už podnikám kroky a odhaduji, jak a kde by se tu dala postavit škola. Ale kdy? A z jakých peněz? Prozřetelnost je naštěstí mocná!
 
Píši vám z Bouar, kam jsem dnes přijel. Včera, ve čtvrtek 5. září, jsem odletěl z Bangassou letadlem a zítra budu sloužit mši svatou v semináři Yolé, kde jsem působil v letech 1992 až 2003.

Příští středu odjedu do Říma, kde se od 15. do 23. září zúčastním setkání, které je organizované pro všechny letos jmenované biskupy. Pak vám o tom rád napíšu!


 




 

 

 

 


La scuola di Bandoufou


Messa a Bandoufou





Tomounga

La strada...
La route...