středa 22. května 2024

Z pirogy až do Cordoby

 

 


Z pirogy až do Cordoby

Tak jsem zas po krátkém odmlčení tady. Sedím ve vlaku mezi Cordobou a Madridem. Po návštěvě Bakoumy jsem se vrátil do Bangassou a v pondělí už jsem byl v Bangui. Ve středu ve 13:15 jsme vyrazili z Bangui do Addis Abeby a odtud pokračovali do Madridu, kam jsme dorazili ve čtvrtek ráno, abychom pokračovali na jih, do Andalusie, do Cordoby.

Důvodem tohoto krátkého výletu bylo poznat “Fundacion Bangassou”. Tuto nadaci založili před 20 lety přátelé a rodinní příslušníci biskupa Juana Josè Aguirra, podporuje projekty v diecézi Bangassou, zejména v oblasti vzdělávání a zdravotnictví, ale také pomáhá sirotkům, chudým, starým lidem, semináři a mnoha dalším iniciativám v Bangassou. Sem jsem dorazil minulý pátek. 
Byl jsem přivítán v Patronato (tam sídlí předsednictvo nadace), během setkání mi byly představeny podporované aktivity a projekty.

Cordoba je město, kde se narodil biskup Mgr. Aguirre a kde se nachází jeho početná rodina (což je 9 osob, jeho bratři a sestry), která mě přijala s velkou láskou a vstřícností. Bylo to jako získat darem novou rodinu!

Dorazili jsme tam ve čtvrtek a následující týden ze středy na čtvrtek už jsme se vraceli do Středoafrické republiky. Byly to velmi intenzivní dny, kdy jsme se setkali s mnoha lidmi a kdy jsem mohl objevit bohatství Andalusie, od jídla po pohostinnost lidí, i další poklady tohoto krásného města.

V pondělí jsme sloužili mši v jedinečném perle, v Mezquitě, katedrále v Cordobě. Během obsazení jižního Španělska se katoličtí králové rozhodli velkolepou mešitu nezničit, ale přeměnit ji na katedrálu.  Bylo příjemné slavit mši, která oživuje toto modlitební místo postavené před 1200 lety. A bylo hezké vidět, že architektura a krása tohoto prostoru byla po staletí respektována, což z něj dělá místo klidu a úcty.

Pro karmelitána nebylo možné nenavštívit Ubedu, město 140 km od Cordoby, kde zemřel svatý Jan od Kříže, náš zakladatel.

Nyní jedu vlakem do Madridu, odkud pojedu do Paříže, poté do Rennes, abych se setkal s kněžími z diecéze Bangassou, kteří žijí, studují a pracují ve Francii.

Zítra, ve čtvrtek, se vrátím do Madridu a odtud s biskupem Aguirrem odjedeme do Bangui.

 

Za něco málo přes dva týdny, 9. června, budu vysvěcen na biskupa a v příštích dnech budu konat duchovní cvičení: čas modlitby a rozjímání, abych se připravil na svátost a dar Ducha svatého.

Hodně spoléhám na vaši náklonnost a vaši modlitbu!













La Mezquita de Cordoba



La tomba di San Giovanni della Croce a Ubeda
Le tombeau de st Jean de la Croix à Ubeda

Icona moderna, della monache di Ravenna
Icone moderne, des Moniales de Ravenna

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat