neděle 1. prosince 2019

Diecéze slaví 40 let (vlastně už spíš 41)!





Diecéze slaví 40 let (vlastně už spíš 41)!

V roce 1978 zřídil papež Paul VI. ve Středoafrické republice novou diecézi Bouar. Stalo se tak ve velmi zalidněném regionu, kde misionáři (nejprve francouzští, potom italští, po nich polští a následně i z dalších národností) mnoho následujících let intenzivně pracovali.

Prvním biskupem v Bouaru se stal italský kapucínský kněz otec Armando Gianni, diecézi vedl 38 let. Zakládal školy, postavil katedrálu, seminář a zaséval s velkou pečlivostí a s pozorností k potřebám obyvatelstva Boží slovo, zejména dbal na oblasti zdravotnictví a vzdělávání. Druhý biskup byl vysvěcený vloni v únoru, je to polský kněz Mgr. Mirek Gucwa. Ten se rozhodl položit na význam výročí založení diecéze velký důraz, protože tím chce podpořit všechny věrné věřící, kněze, řeholnice i řeholníky, všechny, kdo jsou součástí Církvi zde v diecézi, aby dál kráčeli s radostí a odvahou.

Jubilejní oslavy, které byly zahájeny minulý rok v Bouaru, byly ukončeny zde v Bozoum, které je místem historicky první misie v diecézi. Byla založena v roce 1927 a stala se kolébkou všech pozdějších dalších misií. Z Bozoum se tedy stalo na několik dní centrum celé diecéze!

Jako první dorazil v pátek 22. listopadu s několika kněžími biskup Mirek z Bouaru. Odpoledne přijel biskup Santiago de Wit Guzmán, apoštolský nuncius (velvyslanec papeže) a jeho sekretář P. Natale Albino. Následovaly je delegace ze všech 12 farností diecéze. Nás kněží, biskupů, řeholnic a řeholníků je čtyřicet, laických zástupců ze všech farností přijelo přes 270 účastníků. Tak jako tak - pro všechny se našlo místo na spaní i něco k jídlu!

Přípravy znamenaly spoustu práce, kterou odvedlo několik desítek dobrovolníků. Starali se o vaření, příjem a ubytování hostů, hygienu, organizaci liturgie, dekorace, přípravu písní atd. V pátek odpoledne je křížová cesta, je to chvíle pro zamyšlení a modlitbu, která přivedla na kopec u města s názvem Binon několik set lidí. Sobotní ranní mši předsedal biskup Mirek, udělil při ní svátost křtu osmi dětem. V dlouhém dopoledni pak probíhaly chvíle pro katechezi i pro modlitby. Odpoledne nastal čas pro přijetí svátosti smíření, k dispozici věřícím bylo asi dvacet kněží. Mnoho věrných věřících přijalo Boží milosrdenství, které je připraveno stále odpouštět. Nastává večer a kolem 20. hodiny začíná večerní program, pásmo písní, hudby a scének, které zorganizovala mládež z farnosti.

V neděli ráno v 8:30 začíná slavnostní bohoslužba. Kostel je zcela zaplněný, ovzduší vibruje písněmi, barvami, modlitbami a velkou účastí. Sedm manželských párů dnes slaví svátost manželství! Po 11. hod. ukončí biskup Mirek oslavu připomenutím, že to není konec oslav jubilea, nýbrž že zahajuje novou etapu další cesty. Zároveň ohlásil zasvěcení každé farnosti v diecézi dítěti Ježíš z Prahy (Pražskému Jezulátku), které proběhne 6. ledna 2020!

Tak pokračujme na cestě dál, plnou parou vpřed!

Il programma delle celebrazioni
Le programme des célébrations

Giacomo e fra Marco
Jacques et fr.Marco

Arrivo delle delegazioni
Arrivée des délégués

Venerdì: la via Crucis
Vendredi: le chemin de Croix



Sabato: i battesimi
Samedi: les baptèmes


Sabato: confessioni
Samedi: les confessions

Messa della domenica
Messe du dimanche

Offertorio
Offertoire


La danza delle religiose
La danse des réligieuses

Žádné komentáře:

Okomentovat